Herr och Fru kråka blir extra argsinta när de har ungar i boet, enligt viltvårdaren. Foto: Olle Anrell

Kråkattackerna fortsätter – ska inte skjutas

De kommer bakifrån och slår till mot inte ont anande människor. Två argsinta kråkor har ställt till besvär i Ånghästparken. Men det finns inget beslut att skjuta dem, enligt stadens viltvårdsansvarige.

  • Publicerad 09:26, 13 jun 2018

Det har pågått i flera år. Flera läsare har hört av sig till Mitt i och berättat att de råkat ut för en argsint kråkattack vid Ånghästparken, den mindre parken som ligger mellan Tantolunden och Bergsgruvan.

– Den kommer bakifrån när man går genom parken. När den flög på mig trodde jag först att det var en vuxen människa, har grannen Monica Hjorth von Zeipel, ordförande i bostadsrättsföreningen Ånghästen, tidigare sagt till Mitt i.

Hon känner till minst ett tiotal personer som har blivit utsatta.

Blir extra arga på våren

Staden bekräftar att det bor två argsinta kråkor vid parken. Det är ett kråkpar, en hane och en hona, som under tiden de har ungar blir extra aggressiva.

De senaste veckorna har varit relativt lugna, men i går började samtalen strömma in igen till staden från personer som blivit påflugna.

– Jag ska åka ut till parken och kolla läget. Undersöka om ungarna har lämnat boet än, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad.

Inget skottbeslut

Det har talats om att skjuta av kråkorna, men det är inte uppe på tapeten enligt viltvårdaren.

– Det finns inget sådant beslut, säger Tommy Tuvunger.

Lämnas utan åtgärd

Vad gör då staden åt en attackerande kråka? Just nu ingenting. Alternativet är att flytta boet eller skjuta av kråkorna. Eller att helt enkelt stå ut med att det finns risk att bli attackerad.

– Vi kan inte gå ut och avliva en kråka så att alla ungar blir moderlösa. Det vill jag inte ha på mitt samvete, har Tommy Tuvunger tidigare sagt till Mitt i.