I flera års tid har kråkorna i Ånghästparken, mellan Bergsgruvan och Tantolunden, satt klorna i intet ont anande förbipasserande.

Det här året tycks inte vara något undantag. Mats Myrstener, som bor i området, vill nu varna för att kråkorna är tillbaka.

– Jag går runt parken, inte igenom. Det är lite läskigt. Sedan bär jag alltid keps, eftersom folk brukar bli rivna i huvudet.

https://www.mitti.se/nyheter/attack-krakorna-har-utokat-sitt-revir/repudC!Z3aHu9LMEaVGnNXz1wplNQ/

Rätt eller fel

Mitt i har skrivit om attackerna i Ånghästparken sedan 2017, men Mats Myrstener tror att de har pågått längre – säkert i sex, sju års tid.

– Vi avlivade en aggressiv kråka där för några veckor sedan. Om det var rätt eller fel vet jag inte, men vi har inte fått klagomål på sista tiden, så än så länge ser det bra ut, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare vid Stockholm stad.

Ingen teori varför

Flera kråkor har avlivats i parken under åren, trots det fortsätter attackerna.

– Det här är ett problem som bara upplevs återkommande i Ånghästparken, då har jag ändå hand om hela stan. Jag har inga fall i Hässelby eller Rinkeby, till exempel.

Någon teori om varför det sker just här har Tommy Tuvunger inte.

– Jag har ändå jobbat med det här i 30 år. Konfunderad blir man. Vi kan inte göra mycket mer än det vi gör, vi kan ju heller inte bara skjuta bort alla kråkor.

Ledande kråkexpert

Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet, säger att tidningar alltid ringer honom vid den här tiden på året för att fråga om kråkattacker.

– Generellt kan sägas att det är nu kråkorna får sina ungar. Strax innan och när de ska ur boet försvarar föräldrarna dem från inbillade och verkliga hot.

Hur kan det komma sig att det sker återkommande på en specifik plats?

– Jag kan bara spekulera, men det kan vara så att boet ligger på en plats som är mer utsatt för människor.

– Det kanske inte fanns så många andra bra ställen att bygga bo just där. Och de brukar återanvända sina bon.

Syftet med attackerna är att skrämmas, menar han.

– De kommer ofta bakifrån, eftersom det är det bästa sättet. Det västa som kan hända är lite lätt blodvite i bakhuvudet, men det är extremt sällsynt.

– Det bästa sättet att slippa dem är att bara titta på fågeln. Så fort de ser vår blick brukar de väja.

Inte aktuellt att skjuta

Att skjuta kråkorna är inte rätt väg att gå, tror han, och understryker att det rör sig om en kort period då de skyddar sina ungar.

– Jag tycker det är bisarrt att skjuta djur som gör det de ska. Kommunen borde ta reda på var boet ligger och bara sätta upp en avspärrning eller skylt med ”gå igenom på egen risk” under den här perioden.

https://www.mitti.se/nyheter/attackkrakan-tillbaka-angrep-forskollarare/repsef!ucld@@PS3nzM3FRc2uYGtQ/