Malin Palm sitter bekvämt nedsjunken i en av sällskapsrummets skinnfåtöljer tillsammans med Lars Aggestedt. Båda har jobbat på Krägga Herrgård i sex år, Malin som ansvarig för konferensdelen, Lars som hotelldirektör.

Uttrycket Historiens Vingslag är slitet, men passar väl in på det som möter konferensdeltagare, bröllopspar och weekendgäster.

Vingslagen finns där, till och med bortom Heliga Birgittas son, riddaren Birger Ulfson, ända ner till tidigt 1300-tal, men ordet slitet stämmer inte alls i sammanhanget, trots att herrgårdens huvudbyggnad stammar från 1830.

– Vi kunde ha deppat ihop när motgångarna kom slag i slag med Covid 19, men vi valde en annan väg, berättar Lars Aggestedt. Vi har passat på att tänka över hela konceptet inklusive gästernas upplevelser, bytt mattor och målat där vi inte kunnat när hotellet varit fullt med gäster.

Komponerade nytt julkoncept

Tillsammans med köksmästaren Martin Andreasson hann Lars, Malin och övriga medarbetare komponera ett helt nytt julkoncept innan andra vågen av pandemin slog till.

Martin, som nu har anslutit till sällskapet vid brasan:

– Gästerna skulle först serveras en löjromstoast, sillarna komma in upplagda som annars en skaldjursplatå, därefter kallskuren buffé, inget småvarmt, men parallellt en skink- och en ostron­station. Varmrätten är tallriksserverad, lammrygg eller hälleflundra ...

Allt för att undvika trängsel får vi veta. Konceptet bygger på att en mycket lång tradition bryts, men får nu vänta till nästa jul på att förverkligas. Lars Aggestedt:

– Vi har flyttat alltsammans från herrgårdens matsal, som i vanliga fall rymmer ungefär 60 personer, till vårt absolut största rum, Stallet, som är en egen byggnad med eget kök. Den matsalen tar lätt 200 sittande i normalfallet, men var nu tänkt för bara 90 med rejält utrymme mellan borden.

Julen är inte påtagligt närvarande någonstans i herrgården, förutom julgranen framför huvudbyggnaden. Dekorationerna går i silver och vitt.

– Vi försöker skapa en vinterdröm, snarare än den vanliga juldrömmen. På så sätt kan vi behålla stämningen vi vill uppnå en bra bit in i mars.

”Bytt ut mot vinterpaket”

Krägga Herrgård har nämligen inte slagit igen portarna trots den motgång som genom coronan drabbat hela branschen.

– Vi har bytt ut våra traditionella julpaket mot vinterpaket och håller öppet alla veckoslut fram till jul, öppnar strax därefter, men med glest mellan restaurangens bord.

Lars Aggestedt ger sig återigen in på något som borde vara omöjligt, nämligen att betona vikten av att bibehålla det gedigna ur historien, samtidigt som han varvar sitt berättande med stundande morgondagen på Krägga Herrgård:

– Vi lämnar aldrig traditionen bakom oss. Vi som jobbar här är helt överens med våra ägare. Vi ska vara branschens största bakåtsträvare, med en rejäl fot kvar i det klassiska, men alltid öppna för nya inslag, självklart med den komfort gästerna önskar, ännu en bastu vid sjön, bubbelpool ...

Kökschefen Martin bryter in:

– I köket jobbar vi med svensk husmanskost i grunden. Rätterna ska inte överarbetas, rena smaker, du ska förstå vad du äter, vi följer årstiderna med vilt, fasan och det skogen ger. Allt som över huvud taget är möjligt tillverkar och tillreder vi själva.

Låter inte direkt som det är aktuellt att starta en tapaskrog på Krägga. Hotelldirektör Lars avbryter min tankegång genom att haka på Martins beskrivning:

– ... egen falukorv, vi gravar och röker laxen, vår konditor bakar allt bröd, inklusive knäcke efter mormors gamla recept ...

Innan Lars, Malin och Martin reser sig ur skinnfåtöljerna för att jobba vidare, börjar solen gå ner över Mälaren. Himlen får en fantastiskt blå och grå skimrande ton med inslag av purpur.

Malin avrundar där vi inledde samtalet:

– Precis det här är mitt bästa argument varför företagen ska välja Krägga för sina konferenser och ledningsmöten. Mycket går att kopiera, men inte våra solnedgångar, våra tidiga morgnar. För mig är det ett privilegium att få jobba i en miljö som den här.