Trendig växt som blev ett farligt ogräs. Foto: Mostphotos

Krafttag mot JÄTTELOKAN

Nu blommar jättelokan i Vallentuna. Lockas inte att plocka den gigantiska blomman . Dess saft i kombination med solljus ger brännskador. Kommunen bekämpar växten.

  • Publicerad 16:24, 13 jul 2016

Getingar, mygg och solsveda. Sommarplågorna är många. Nu kan jättelokan läggas till raden av sommarens prövningar.

Just nu blommar jättelokan på flera håll i Vallentuna. Bland annat vid Hövdingaparken i centrum, Ica Karby och nära Ormsta station. Här och på flera andra håll där den jättelika växten slagit rot på kommunens mark bekämpas den nu av en entreprenör till kommunen.

Kommunen uppmanar föräldrar att inte låta barn leka nära den upp till tre meter höga växten.

– Alla kanske inte vet hur jättelokan ser ut. Därför har vi valt att gå ut med information om det här, säger Nicole Sundin, parkingenjör på Vallentuna kommun.

Jättelokan är nämligen giftig. Får man dess växtsaft på huden ger det, i kombination med solljus, utslag som ser ut som brännskador.

Jätteloka är inte ett specifikt Vallentunaproblem, arten blommar nu i hela Mälardalen, gärna i vägkanter, industritomter, banvallar. Flera kommuner, sat trafikverket bekämpar växten på olika sätt. I Vallentuna förs kriget mot jättelokan dels med bekämpningsmedlet Glyphomax bio. Medlet penslas på lokan för att undvika onödig spridning.

Dels bekämpas lokan mekaniskt. Det innebär att man helt enkel klipper av blommorna på växten för att hindra att frön sprider sig.

Bekämpningen sker enbart på kommunal mark. Men jättelokan finns inte bara på kommunens mark. Privata markägare har inget krav på sig att ta bort jätteloka. Men om de utgör fara eller olägenhet för allmänheten kan miljö- och hälsa på kommunen göra ett föreläggande om försiktighetsåtgärder som måste tas.

Just nu bekämpas lokan på 14 ställen i Vallentuna. Störande bestånd av jätteloka kan anmälas till kommunen via appen ”Tryggt och snyggt” eller på kommunens hemsida.

Fakta

Trädgårdstrend som spred sig

I slutet på 1800-talet, då fjärran östern-estetik var på modet började man odla jätteloka i så kallade engelska trädgårdar.

Arten spred sig snabbt utanför trädgårdarna och den livskraftiga jättelokan betraktas nu som en invasiv art som utgör ett problem för ekosystemet.

Ämnet furokumarin i växtsaften ger upphov hudskador.

Mitt i har tidigare rapporterat om en cockerspaniel som dog av att springa in i ett bestånd av jätteloka.

Visa merVisa mindre