Kräftor går bra på varma kvällar

Nu är kräftsäsongen i gång. De varma kvällarna lämpar sig bra för kräftskivor. Handlarna säger att de färska kräftorna ökar i popularitet. – Det kanske beror på att vi är dåliga på att planera, säger Johan Lindblom, Ica Stjärnköp.

  • Publicerad 10:36, 8 aug 2018

Kräftor äts traditionellt från augusti och framåt. Det varma vädret lämpar sig bra för en kräftskiva i trädgården eller på balkongen och försäljningen förutspås därför gå bra i år.

En av de handlare som säljer kräftor är Johan Lindblom på Ica Stjärnköp. Butiken säljer färska svenska kräftor i lösvikt, färska förpackade kräftor från Sverige och Turkiet, samt frysta förpackade kräftor från olika länder.

Han berättar att de färska kräftorna har ökat i popularitet, vilket kanske beror på att folk är dåliga att planera. För att de frysta kräftorna ska smaka bra måste de få tina långsamt i kylskåp.

Som tillbehör rekommenderar Johan Lindblom bröd och paj. Det går även bra att servera räkor tillsammans med kräftorna.

– Och kanske en god öl till, säger han.

Konkurrenten Lidl har frysta förpackade kräftor från Kina och Egypten, samt färska svenska förpackade kräftor. Vidare har butiken kräftlyktor, kräftbestick samt pappersservetter och annat som passar bra till en kräftskiva. Liza Lanzén, butikssäljare på Lidl, säger att kräftorna är väldigt populära bland butikens kunder och ofta brukar sälja slut.

– Jag älskar kräftor själv, säger hon.

Elisabeth Moglia har butiken Elisabeths Ost och Delikatesser. Hon säljer förpackade färska kräftor från Hjälmaren. Kräftorna är kokta i salt, socker och krondill.

– De innehåller inga e-nummer, säger Elisabeth Moglia.

Även Elisabeth Moglia föreslår bröd och paj som tillbehör till kräftorna. Eftersom butiken säljer mer hantverksmässig mat från mindre leverantörer vill hon förstås att folk ska vilja betala mer för kvalitet. Butiken säljer brännvinsost och Elisabeth Moglia rekommenderar att baka en brännvinsostpaj till kräftskivan.

En svensk tradition

Den svenska ”kräftskivan” som umgängesform uppstod som högborgerlig sed under 1800-talets senare del och befrämjades av de fiskeförbud som successivt infördes länsvis och gjorde ”premiärdagen” extra märkvärdig. Traditionen har sedan spridit sig till allmogen.

Någon officiell kräftpremiär finns egentligen inte längre eftersom det, med vissa lokala undantag, nuförtiden är tillåtet att fiska kräfta året runt. Av tradition äter ändå många kräftor och har kräftskivor från augusti månad och framåt.

Visa merVisa mindre

Hejdå kommunhuset

Nyheter Nu ska det gamla Kommunhuset på Kungsgatan bort. Rivningen inleds troligtvis i mitten av november.onsdag 27/10 12:37