Folkhälsomyndigheten. De senaste siffrorna visar på en klar ökning av smittade i Järfälla. Foto: Mostphotos

Kraftig ökning av smittade i covid-19

Nu konstateras det högsta antalet fall av covid-19 i Järfälla sedan årsskiftet. Vecka sju rapporterades 213 nya fall.

  • Publicerad 11:26, 26 feb 2021

Efter några veckor utan större förändringar stiger kurvan brant uppåt, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Vecka sju konstaterades 213 nya fall av covid-19 i Järfälla. Det är den högsta siffran i kommunen sedan vecka 53, då 233 fall rapporterades.

Totalt har 4 870 människor i Järfälla konstaterats smittade.

125 Järfällabor har avlidit i pandemin, enligt Socialstyrelsen. Det innebär ytterligare tre avlidna sedan den föregående uppdateringen en vecka tidigare.

Av de avlidna har 52 bott på särskilt boende och 35 har haft hemtjänst.

690 000 vaccindoser

I Sverige är tendensen vad gäller smittspridningen fortsatt dålig, uppgav statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

– Vi ser definitivt en uppgång och det kan gå snabbt eftersom vi ökar från höga nivåer.

Drygt 690 000 vaccindoser har getts i Sverige hittills.

– Vi börjar se en hel del effekter av vaccinationerna nu. Ökningen av antalet fall är framfört allt bland personer som är under 65 år. Bland personer som bor på särskilda boenden minskar antalet dödsfall, och även bland dem över 65. Det är en effekt av en minskande smittspridning under en tid, men även en vaccineffekt, säger Anders Tegnell.

Test efter utlandsresa

Samtidigt är det för tidigt att ropa hej och statsepidemiologen passade på att påminna om vad som gäller för dem som reser utanför Sverige under sportlovet.

– Man ska testa sig när man kommer hem och upprepa testningen på dag fem. En del kan testas negativt och ändå bli sjuka efter några dagar. Det är därför viktigt att stanna hemma i sju dagar oavsett resultat.