ORO. Joachim Lindell, operativ chef i lokalpolisområde Solna-Sundbyberg, befarar att ungdomsrånen ökar när skolorna startar. Foto: Leif Oldenburg

Kraftig ökning av rån mot unga

På två år har antalet rån mot unga i polisregion Stockholm nästan fördubblats. Förra året rånades 728 personer som var under 18 år. Rånarna var ofta jämnåriga.

  • Publicerad 11:39, 18 aug 2019

"Vi vet att skolstarten tyvärr brukar ge sämre siffror"

Under 2018 slogs ett dystert rekord. Totalt i landet rånades 1 896 personer under 18 år. Nästan hälften, 729 rån, begick i Stockholms polisregion. Det är fler än någonsin tidigare. 2016 rånades 457 ungdomar i polisregionen som även omfattar Gotland

Tillvägagångssättet är i stort sett detsamma. En grupp killar i övre tonåren omringar en yngre eller jämnårig kille. Ofta handlar rånet inte ens om värdesaker – i alla fall inte till en början.

– Det är snarare ett sätt att visa dominans. Man kan kalla det avancerad mobbning, ett sätt att kränka och skrämma offren, säger Joachim Lindell, operativ samordnare i lokalpolisområde Solna-Sundbyberg.

– Lyckas man komma undan några gånger inser man att det går att tjäna pengar på rånen och börjar fokusera på exempelvis klockor och mobiltelefoner.

Siffror som SVT Nyheter begärt ut för första kvartalet i år visar att drygt 40 procent av rånoffren i polisregion Stockholm var under 15 år. Två rånoffer var bara tio år gamla.

– Rånen orsakar djupa sår i den som drabbas och även närstående. Det blir många traumatiska ringar efter ett rån. Vi gör vad vi kan för att hjälpa unga brottsoffer, säger Joachim Lindell.

Skolstarten oroar

Rånen sker ofta i fullt dagsljus på platser där det rör sig många människor, exempelvis köpcentra och pendeltågsstationer.

– Platser som Mall of Scandinavia är speciellt utsatta. Det hänger många ungdomar i och kring gallerian, även sådana med dåliga intentioner.

Efter ett rån är det lätt att försvinna i mängden och hoppa på ett pendeltåg.

– Man behöver inte springa upp i skogen och gömma sig som förr i tiden säger Joachim Lindell.

Under våren har polisen i Solna-Sundbyberg lyckas få så kallade tvångsmedelsbeslut mot tre-fyra ungdomar som misstänks ha begått flera rån. Eftersom det handlar om minderåriga blir straffen oftast ungdomsvård, ungdomstjänst eller skyddstillsyn.

– Min spontana känsla är att det har varit lite lugnare den här sommaren än förra. Men vi vet att skolstarten tyvärr brukar ge sämre siffror, säger Joachim Lindell.

Enligt honom finns det en hel del vuxenvärlden kan göra för att stoppa ett pågående ungdomsrån.

– Vuxna måste reagera och skrika till. Ofta kan det räcka med att bara stanna och titta lite extra eller stirra ut ett gäng som verkar ha något skumt på gång.

Snabbspår för unga kriminella

Sedan januari i år har ett snabbspår för brottsmisstänkta ungdomar mellan 15 och 18 år införts i Täby, Solna och Rinkeby. I samarbete med kommunernas socialtjänst ska brott som begås av ungdomar hanteras snabbare. Målet är att lagföringen ska vara klar inom tio veckor.

Snabbspåret för ungdomar går till så att patrullen som åker ut på ett misstänkt brott har kontakt med jourförundersökningsledare på telefon. Samtidigt har man kommit överens med kommunens socialtjänst om schemalagda tider då förhör kan hållas ihop med den misstänkta, socialtjänsten och föräldrar.

Snabbspåret gäller ungdomar hemmahörande i Täby, Rinkeby eller Solna-Sundbybergs lokalpolisområde. Under 2019 ska försöket med ungdomsspåret utökas till hela polisområde Stockholm nord, och pågå fram till december 2021.

Visa merVisa mindre

Yngsta rånoffren var tio år

I polisregion Stockholm ökade antalet anmälda rån mot personer under 18 år rån kraftigt under det förta kvartalet 2019. Totalt anmälde 305 unga att de blivit rånade, en fördubbling jämför det med samma period 2018. Det motsvarade dessutom nästan hälften av alla rån med unga brottsoffer, totalt 608 i hela landet under första kvartalet

Två tredjedelar av rånen drabbade ungdomar mellan 13 och 16 år. Fjorton av rånoffren var tolv år eller yngre. De två yngsta var tio år gamla när de rånades.

Ofta har rånarna varit gäng med killar i åldern 14–17 år. Men även unga flickor har vid flera tillfällen deltagit i rånen.

De unga rånarna är oftast ute efter dyra märkeskläder, smycken och mobiltelefoner.

Visa merVisa mindre