
ORO. Joachim Lindell, operativ chef i lokalpolisområde Solna-Sundbyberg, befarar att ungdomsrånen ökar när skolorna startar. Foto: Leif Oldenburg
Kraftig ökning av rån mot unga
På två år har antalet rån mot unga i polisregion Stockholm nästan fördubblats. Förra året rånades 728 personer som var under 18 år. Rånarna var ofta jämnåriga.
- Nyheter
- Publicerad 11:39, 18 aug 2019
"Vi vet att skolstarten tyvärr brukar ge sämre siffror"
Under 2018 slogs ett dystert rekord. Totalt i landet rånades 1 896 personer under 18 år. Nästan hälften, 729 rån, begick i Stockholms polisregion. Det är fler än någonsin tidigare. 2016 rånades 457 ungdomar i polisregionen som även omfattar Gotland
Tillvägagångssättet är i stort sett detsamma. En grupp killar i övre tonåren omringar en yngre eller jämnårig kille. Ofta handlar rånet inte ens om värdesaker – i alla fall inte till en början.
– Det är snarare ett sätt att visa dominans. Man kan kalla det avancerad mobbning, ett sätt att kränka och skrämma offren, säger Joachim Lindell, operativ samordnare i lokalpolisområde Solna-Sundbyberg.
– Lyckas man komma undan några gånger inser man att det går att tjäna pengar på rånen och börjar fokusera på exempelvis klockor och mobiltelefoner.
Siffror som SVT Nyheter begärt ut för första kvartalet i år visar att drygt 40 procent av rånoffren i polisregion Stockholm var under 15 år. Två rånoffer var bara tio år gamla.
– Rånen orsakar djupa sår i den som drabbas och även närstående. Det blir många traumatiska ringar efter ett rån. Vi gör vad vi kan för att hjälpa unga brottsoffer, säger Joachim Lindell.
Skolstarten oroar
Rånen sker ofta i fullt dagsljus på platser där det rör sig många människor, exempelvis köpcentra och pendeltågsstationer.
– Platser som Mall of Scandinavia är speciellt utsatta. Det hänger många ungdomar i och kring gallerian, även sådana med dåliga intentioner.
Efter ett rån är det lätt att försvinna i mängden och hoppa på ett pendeltåg.
– Man behöver inte springa upp i skogen och gömma sig som förr i tiden säger Joachim Lindell.
Under våren har polisen i Solna-Sundbyberg lyckas få så kallade tvångsmedelsbeslut mot tre-fyra ungdomar som misstänks ha begått flera rån. Eftersom det handlar om minderåriga blir straffen oftast ungdomsvård, ungdomstjänst eller skyddstillsyn.
– Min spontana känsla är att det har varit lite lugnare den här sommaren än förra. Men vi vet att skolstarten tyvärr brukar ge sämre siffror, säger Joachim Lindell.
Enligt honom finns det en hel del vuxenvärlden kan göra för att stoppa ett pågående ungdomsrån.
– Vuxna måste reagera och skrika till. Ofta kan det räcka med att bara stanna och titta lite extra eller stirra ut ett gäng som verkar ha något skumt på gång.