Kraftig ökning av inbrott

Inbrott och försök till inbrott har enligt polisen minskat i norra delen av Stockholm– men inte i Solna. Under sommaren har inbrott i lägenheter och villor mer än tvådubblats. – Det är en oroande utveckling, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis i Solna.

  • Publicerad 16:17, 15 sep 2017

Antalet inbrott i lägenheter och villor har ökat i både Solna och Sunbyberg. Under juni, juli och augusti har de anmälda inbrotten mer än tvådubblats i Solna– jämfört med samma period 2016. I Sundbyberg har ökningen varit dubbelt så stor. Det visar ny statistik från Bråttsförebyggande rådet.

– Det brukar ske ökning under dessa månader, men i Solna och Sundbyberg har det varit mer än normalt, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis i Solna.

Borde sjunka

I Solna i augusti 2016 anmäldes sju inbrott i lägenheter och villor, samma siffra för 2017 var 23. I september har det hittills anmälts tio fullbordade inbrott, eller försök till inbrott, bara i Solna. I Sundbyberg har endast ett fullbordat inbrott anmälts.

Enligt Emlqvist ska antalet inbrott, rent statistiskt sett, sjunka i september månad. Det gjorde det i Sundbyberg och i polisområde nord– men inte i Solna.

– Det är en oroande utveckling, och absolut en rejäl ökning, jämfört med andra år i både Solna och Sundbyberg.

Norra polisområdet drabbat

Även i stort har antalet inbrott i lägenheter och villor ökat. Mellan januari och augusti i år har det enligt polisen varit en kraftig ökning, om man jämför med 2013 och fram till och med idag. Utvecklingen har sett likadan ut i hela polisområde nord.

– Vi vet inte om det kommer börja sjunka, men nu har det gått två dygn utan inbrott i vårt område och det är ju positivt. Men det brukar även öka i oktober och november.

 

 

Inresta ligor

Vad ökningen beror på kan inte Elmqvist svara på, men något som är väl känt i norra Stockholm är att inresta ligor härjar i området.

– Flera lokalpolisområden är drabbade, och hela polisområdet är väl medvetet om det här problemet.

För att få bättre koll på ligor i lokalpolisområdet Solna och Sundbyberg krävs det mer än att enbart säkra spår vid inbrott.

– Vi måste ha in signalement, och det bygger på att vi får in så mycket information som möjligt. Det är en ganska så komplex situation.

Vad är inbrottstjuvarna ute efter?

– Det är guld, pengar, pass och smycken. De tar med sig mobiltelefoner och datorer om det är möjligt.

Borde Solnaborna och Sundbybergsborna vara oroliga?

– Nej, men observanta. Samt att man så mycket som möjligt jobbar i god grannsamverkan.

Polisen vill få in iakttagelser och tips som kan underlätta deras utredningsarbete. Ring 112 vid pågående brott, även om tjuvarna lämnar platsen. I annat fall 11414.

Fakta

Tips från polisen

  • Ta för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och vi förvarar gärna handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Det är ett lätt byte för tjuven.
  • Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.
  • Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan.

 

Källa: https://polisen.se/Stockholms_lan/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Stold-och-inbrott/Bostadsinbrott/
Visa merVisa mindre

Fakta

Om grannsamverkan

  • Informera grannarna även vid kortare bortavaro (och även kontaktombudet om ni är borta mer än några dagar).
  • Använd gärna ”Grannlappen” där det framgår var ni kan nås om det behövs.
  • Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.
  • Låt radion gå på med timer så det hörs ljud i hemmet. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken. Tänk också på att inte störa grannarna med för hög volym.
  • Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
  • Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam och peta in posten om den sticker ut.
Källa: http://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19