Objuden gäst. Utöver fönsterlås, gallergrind innanför ytterdörren och timerstyrda lampor går det att försvåra inbrottstjuvarnas arbete genom att ha en aktiv grannsamverkan. Foto: Mostphotos

Kraftig ökning av inbrott i Järfälla

Under höstlovsveckan fick polisen i Järfälla in fler än sex gånger så många anmälningar om bostadsinbrott som under samma period i fjol.

  • Publicerad 16:25, 9 nov 2020

Avrådan från "bus eller godis" hindrade inte andra onda krafter från att härja i Järfällas bostadskvarter under allhelgonaveckan. Vecka 44 resulterade i totalt 19 anmälningar om inbrott i lägenheter, radhus och villor i kommunen; motsvarande facit förra året var tre anmälningar.

Antalet är också betydligt större än veckorna 42 och 43 i år, som genererade fem inbrottsanmälningar vardera i kommunen.

– Det är en markant ökning, så någonting har gjort att det har dragit i väg. Vad det beror på har jag inte fog för att slå fast, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

"Får följa utvecklingen"

Han drar dock slutsatsen att "väldigt brottsaktiva individer" varit i kommunen de här dagarna. I skrivande stund har ingen skyldig gripits.

Magnus Nilsson poängterar dock att tjuvarna kan röra sig över kommungränserna, och att de lika gärna skulle kunna gripas vid en insats i till exempel Huddinge. Huruvida de höga siffrorna är början på en kraftig inbrottsvåg återstår att se, säger han.

– Vi får titta veckovis för att se om den höga nivån håller i sig eller om det är en temporär topp. Vi tittar även på om kommuner omkring oss har samma fenomen.

Ser ökning. Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla/Upplands-Bro. Foto: Mikael Andersson

Missbrukare och multikriminella är två kategorier bland tjuvarna, men inte de enda enligt Magnus Nilsson.

– Det vi vet är att i dag har vi en hel del inbrott som begås av internationella nätverk. Det är samma fenomen som när man stjäl rattar från BMW-bilar, man är i landet för att begå brott, säger han.

I början av månaden gick polisen ut med en varning om att antalet inbrott brukar stiga i takt med höstmörkret, inte minst på lovet då många reser bort. Men med pandemin har även andra brottsmetoder utmärkt sig.

Växlar spår

En metod som polisen flera gånger varnat för är bedrägeri, där i synnerhet äldre blir lurade på pengar via telefon. Bedragarna har även kommit hem till offren och försökt lura till sig kort och kod.

Hur hett är det egentligen att vara inbrottstjuv år 2020?

– Det kan man fundera över, säger Magnus Nilsson.

Hans teori är att dessa kriminella "mer eller mindre strukturerat" gör bedömningar av vinsten i förhållande till risken, oavsett om det gäller inbrott, bedrägerier, narkotikaförsäljning eller någon annan metod.

– Man växlar och är inte fast i samma spår, lever inte hela sitt liv som "Bosse inbrottstjuv". De här människorna är anpassningsbara.

Vad stjäl inbrottstjuven?

✓Pengar.

✓Guld och smycken.

✓Liten dyrbar elektronik så som bärbara datorer, systemkameror, mobiltelefoner och surfplattor.

✓Pass.

Det som mer sällan försvinner är teven, på grund av upptäcksrisken. Mest attraktivt är sådant som går ner i ryggsäcken.

Visa merVisa mindre