Kraftig ökning av inbrott i Huddinge

Lägenhets- och villainbrotten har nästan fördubblats under oktober i Huddinge kommun. 49 inbrott har anmälts vilket är ovanligt många och fler än på sju år.

  • Publicerad 16:00, 13 nov 2017

Området kring  centrala Skogås har drabbats hårdast sen augusti.
– Det är svårt att tänka sig att det är flera olika ligor, men vi har fått in olika signalement, säger Anna Schelin, polis i Huddinge kommun.

I oktober månad har även Fullersta och Stuvsta drabbats hårt.

Sedan 2011 har det varit ca 340 fullbordade villa och lägenhetsinbrott per år i Huddinge kommun. Genomsnittet på anmälda brott  i månaden är 27 anmälningar men i oktober månad gjordes 49 anmälningar, vilket är fler än på flera år. I oktober förra året inkom 18 anmälningar varav 14 fullbordade inbrott, enligt polisens uppgifter.

Polisen i Huddinge kommun har även fått in uppgifter om att olika personer ska ha knackat på i villor och lägenheter och uppgett att de letar efter någon. Sedan har de gått därifrån.

Ännu finns inga gripna.

– Utan några gripna är det svårt att veta om personerna verkligen har sökt någon eller om de kan misstänkas för brott, säger Anna Schelin.

Så hur skyddar man sig bäst?

Följ konceptet med grannsamverkan, prata och byt kontaktuppgifter med dina grannar och gör det till en vana att hälsa, det gör att man lätt kan se nya och eventuellt misstänkta inbrottstjuvar i området, råder Anna Schelin.
– När en tjuv blir tilltalad försvinner tjuven oftast, berättar hon.

Märk dina värdesaker och se till att låsa, larma och stänga fönster.
– Många tänker att de inte har råd med att skaffa låssmed men det finns andra lösningar. Man har ofta onödigt många fönster i anslutning till altandörren och då kan man lika gärna låsa igen några av dem.