SMITTA. Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Stockholm. Foto: Mostphotos

Kraftig ökning av deltavarianten i Stockholm

Den muterade deltavarianten av covid-19 har ökat med 50 procent jämfört med förra veckan. Det framgår av Region Stockholms veckorapport.

  • Publicerad 07:10, 14 jul 2021

Efter att flera lättnader av coronarestriktionerna nu trätt i kraft så stiger antalet smittade i covid-19 i Stockholm. Likaså gör också antalet som behandlas för covid-19 på länets sjukhus.

Sedan Region Stockholms senaste veckorapport har 476 nya fall av covid-19 konstaterats i länet. Särskilt sticker den nya deltavarianten ut, som ökat från 350 fall föregående vecka till 523 fall den här veckan.

– Karolinska Universitetslaboratoriet bedömer att delta-varianten står för cirka 60 procent av alla nya konstaterat smittade. Vi vet att den som tagit båda doserna vaccin har ett bättre skydd mot allvarlig sjukdom, särskilt för de som smittas med delta-varianten. Därför är det nu viktigt att så många som möjligt får möjlighet att ta båda doserna vaccin så snart som möjligt inom rätt intervall, säger chefläkare Elda Sparrelid, i ett uttalande.

Fler på sjukhus

Antalet personer som vårdas på länets sjukhus för covid-19 har ökat från 34 till 36 jämfört med föregående vecka.

Av dem får fyra intensivvård, 28 ligger på akutsjukhus och resterande fyra får geriatrisk vård utanför akutsjukhus.

Ytterligare två personer har avlidit sedan senaste veckorapporten. Totalt har 4 363 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet sedan pandemin började.

Vaccinering för ungdomar

Samtidigt ger Folkhälsomyndigheten grönt ljus för vaccinering av ungdomar kan påbörja i augusti. Då är det ungdomar som är födda 2005 och tidigare.

Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19.