I Danderyd sjönk inbrotten rejält jämfört med förra årets höstlov. Foto: Erik Lejdelin

Kraftig minskning av inbrott under lovet

Förra året skedde det 38 inbrott under höstlovsveckan i hela polisområde Täby. I år var motsvarande siffra 15 inbrott, och den största minskningen skedde i Danderyd. – Det är en minskning som förhoppningsvis har att göra med våra insatser, säger kommunpolis Jan Berlin.

  • Publicerad 14:31, 5 nov 2018

Inför höstlovet gick polisen ut i polisområde Täby, där Danderyd, Vallentuna, Österåker och Vaxholm ingår, och varnade för en inbrottsvåg. Det började illa för Täby som drabbades av tre inbrott och ett inbrottsförsök redan första helgen.

Men när polisen nu summerar veckan ser man en tydlig minskning från förra året. I fjol skedde det 38 inbrott i hela området – Täby hade tio, Danderyd hade mest, hela 24 inbrott.

– Därför gjorde vi särskilda insatser i Danderyd. Under årets höstlov hade Danderyd sex inbrott, säger kommunpolis Jan Berlin.

Hoppas att polisen insats spelade roll

I Täby var motsvarande siffra åtta i år och inbrotten var utspridda i hela kommunen. Jan Berlin hoppas att deras närvaro ute i bostadsområdena hade effekt.

– Vi har inte gjort någon riktig analys ännu men vi körde med båda uniformerad och civil polis. Vi stannade bilar och arbetade med grannsamverkan i de kommuner där de är verksamma. Det kan ha gjort människor mer uppmärksamma.

Varken Åkersberga eller Vaxholm drabbades av något inbrott. I Vallentuna rapporterades det in ett inbrott.