Detonation. Flera boende fick sina fönsterrutor krossade vid explosionen. Foto: Mimmi Epstein

Kraftig explosion i centrala Stockholm

En kraftig detonation inträffade vid en fastighet i Vasastan i natt. Fönsterrutor på både ett kafé och omkringliggande hus krossades i explosionen. Nu utreder polisen eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd.

  • Publicerad 07:59, 10 mar 2020

Klockan 00.12 natten till tisdagen fick polisen larm om en detonation i en fastighet i korsningen Surbrunnsgatan-Tulegatan.

På plats konstaterades att ett flertal fönster till ett kafé krossats och att även rutor till omkringliggande hus gått sönder vid explosionen.

– Strax efter midnatt fick vi in flertalet samtal om den här detonationen. Fönsterrutor hade gått sönder, både för boende och andra i området, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

Inga skadade

Polisen var snabbt på plats och ett stort område runt fastigheten spärrades av. Bombskydd, tekniker och hundar har under natten arbetat på platsen.

– Inga personer har anträffats skadade. Vi har inte heller gripit någon, säger Mats Eriksson.

– Vi har haft alla typer av resurser på plats, främst för den tekniska undersökning. Men också för att leta efter gärningspersonerna. Vi har också säkrat platsen för att vi ska kunna undersöka vad som har detonerat och assisterat andra resurser som exempelvis arbetar med att byta fönster, säger Mats Eriksson.

Tittar på samband

Trots att det var, vad som beskrivs so en kraftig smäll, har byggnaden inte behövts evakueras.

– Alla ska ha kunnat vara kvar i sina bostäder, säger Mats Eriksson.

Polisen kommer att vara fortsatt på plats under dagen. Avspärrningarna har dock krympt under natten och omfattar nu endast det närmsta området kring fastigheten, busstrafiken uppges kunna rulla på som vanligt.

Händelsen är rubricerad som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Misstänker ni samband med tidigare sprängningar i Stockholm?

– Vi tittar alltid på samband mellan större händelser. Vi kommer att titta på det naturligtvis.