Kräftfisket i Mälaren blir sakta bättre

Det nalkas kräftsäsong, och det ser ut att bli ett bra år för dem som vill fiska kräftor i Stockholms sjöar. Även om det för just Mälaren kan ta lite längre tid att få ihop de 50 man har tillåtelse att plocka upp. – Det brukar bli bra kräftfiske när det har varit en varm sommar, säger Gunnar Berglund, fiskekonsulent i Stockholms stad.

  • Publicerad 10:55, 7 aug 2018

Augusti är synonymt med kräftskivor för många, och för dem som vill skaffa huvudingrediensen själva är det snart dags. Det finns möjlighet att fiska kräftor i några av Stockholms sjöar från och med den 8 augusti.

Gunnar Berglund, fiskekonsulent i Stockholms stad, berättar att det ser ut att bli en bra fångst i år.

En varm sommar brukar nämligen betyda bra och mycket kräftor. Men det finns en risk för negativ utgång i vissa sjöar.

– Varma somrar brukar betyda mer föda och snabbare tillväxt. Men i grunda sjöar så kan vattnet bli så varmt att kräftorna blir loja eller till och med dör av syrebrist.

I Stockholm går det att köpa ett endagskort för kräftfiske i sjöarna Trehörningen, Söderbysjön, Ulvsjön, Långsjön, Flaten och Sicklasjön.

Stor skillnad mellan Mälaren och andra sjöar

I Mälaren får man fiska mellan 18 augusti och 9 september, samt en bonuskväll den 25 augusti i någon annan av de 18 insjöarna, om man köper rätt fiskekort.

– I insjöarna räcker det med bara en dag för att få ihop de 50 kräftorna som man får fånga. Men i Mälaren kan man behöva hålla på flera dagar för att få ihop det.

Varför är det så?

– Vi vet faktiskt inte. Det var bra kräftfiske i Mälaren fram till 2002, sen blev det enorm skillnad. Men det har börjat bli lite bättre de senaste åren, framför allt i de norra delarna av Mälaren. 

När kommer kräftorna vara som bäst?

– Jag skulle tippa på mitten av augusti för de flesta sjöarna, men lite senare i Mälaren.

Är du sugen på att prova köper du fiskekort antingen från sportfiskarna för fiske i insjöar eller Stockholms stad för fiske i Mälaren. Men det finns inte obegränsat med fiskekort och vissa datum är redan slutsålda. Och kom ihåg att ta med egna redskap om du inte vill gå hem tomhänt från sjön.

Fakta

Här kan du fiska kräftor i Stockholm

Mälaren: 18 augusti till 9 september, bonuskväll i insjö 25 augusti

Trehörningen, Huddinge: 8 augusti till 20 oktober

Långsjön, Huddinge: 8 augusti till 9 oktober

Sicklasjön, Nacka: 8 augusti till 9 oktober

Flaten, Söderort: 8 augusti till 9 oktober

Söderbysjön, Nacka: 8 augusti till 30 oktober

Ulvsjön, Nacka: 8 augusti till 9oktober

 

Det behövs för att få fiska kräftor i Stockholm:

För att få fiska kräftor i Mälaren behöver man ha fiskekorten TDA-1 och TDA-4. För kräftfiske i de övriga sjöarna finns det specifika kräftfiskekort som bara gäller för det datumet man väljer. Legitimation ska alltid medtas för att få fiska kräftor.

Källa: Sportfiskarna, Stockholms stad
Visa merVisa mindre