Miljö- och byggnadsnämnden i Enköping gjorde en föranmäld kontroll hos köttföretaget Bush Candy den 11 november 2020. Vid besöket konstaterades att verksamhetsutövaren saknade handtvättställ för handtvätt inne i produktionslokalen.

Fick föreläggande

Den 29 december beslutade därför kommunen om ett föreläggande enligt livsmedelslagstiftningen angående att företaget skulle se till att det finns handtvättsmöjlighet inne i produktionslokalen

Elin Peña, vd för Bush Candy, berättar att företaget nu har följt kommunens föreläggande.

– Vi har alltid haft tvättmöjligheter i nära anknytning till den lokal vi arbetar i. Och vi har sedan kommunens besök hos oss ordnat med handtvättsmöjligheter även i lokalen där produktionen sker. Vi ser det som ytterst viktigt att ur smittskyddssynpunkt tvätta händerna innan vi påbörjar arbetet. Vi skulle inte driva vår produktion om vi ansåg att det fanns en risk för våra konsumenter, meddelar hon.

Regelkrav

Enligt reglerna, som är gemensamma för hela EU, ska det i en livsmedelslokal finnas "ett adekvat antal lämpligt placerade och utformade handtvättställ. Handtvättställ skall ha varmt och kallt rinnande vatten, material förhandtvättning och för hygienisk torkning.