Nygammalt. Renoveringen av Östermalmshallen. Foto: Jannie Flodman

Kostnaderna för saluhallens renovering skenar

Renoveringen av Östermalmshallen ser ut att bli mycket dyrare än väntat. För att täcka upp delar av kostnaderna överväger staden att sälja hotelldelen som renoveras i samma veva.

  • Publicerad 17:51, 25 sep 2019

Östermalmshallen ser ut att bli en dyrare historia än väntat. Den beräknade kostnaden för renoveringen av Östermalmshallen var ursprungligen 600 miljoner kronor. Enligt senaste uppgiften lär byggnotan hamna på 1,35 miljarder kronor när hallen beräknas kunna öppna igen, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om. Det är 350 miljoner kronor mer än vad som basunerades ut bara för två veckor sedan.

Anledningarna uppges vara många. Dels beror den ökade kostanden och förseningen på att man senare upptäckte att byggnaden var i sämre skick än vad man tidigare väntat. En annan faktor är att renoveringen har överklagats flera gånger.

Så blir Östermalmshallen efter renoveringen

Sälja hotellet

I projektet ingår även ett hotellbygge som ligger vägg i vägg med saluhallen, som Diplomat ska driva.

Nu ska staden att därför sälja hotelldelen. Genom att göra det hoppas fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) att staden ska få tillbaka cirka 400 miljoner kronor. Han har nu gett order om att inleda en försäljningsprocess och uppger att ”staden inte ska bygga eller äga hotell”.

Stora förhoppningar på nya Östermalmshallen

Men öppningsdatumet är också något som har fått skjutas fram flera gånger under processen. Senaste budet är att saluhallen ska öppna 23 januari, något som för tillfället ligger fast enligt projektledningen.

Hotellet har också försenats. Nu är budet att det ska stå klart "under våren 2020", enligt staden.