Kostnaderna för klottersanering ökar på Lidingö. Foto: Mostphotos

Kostnaden för klottersanering har fördubblats

Under nyårsnatten var en välkänd klottrare framme vid Näset och under Sticklingebron. Sedan förra året har stadens kostnader för klottersanering ökat drastiskt.

  • Publicerad 05:00, 9 jan 2020

Kostnaderna för klottersanering ökar på Lidingö.

2018 betalade staden 325 000 kronor för sanering av 800 anmälda fall av klotter.

2019 hade den summan fördubblats. Då betalade man 620 000 kronor för sanering av klotter i 1 400 ärenden. Och då är delar av december inte med i statistiken.

– Det finns en ökad kostnad och fler ärenden, säger Per Jungstedt som ansvarar för klottersanering på Lidingö stad.

Staden har avtal med saneringsfirman Color off, som ska avlägsna klotter med rasistiskt eller annat stötande innehåll inom 24 timmar efter anmälan, oavsett veckodag. Annat klotter ska bort 24 timmar efter en saneringsbeställning på vardagar.

Ökänd klottrare gäckar polisen

Under nyårsnatten hade en klottrare som använde den välkända tagen MORK gjort omfattande klotter under Sticklingebron och på plank, och lekredskap i Äventyrsparken Kompassen vid Näset. Detta är nu borttaget.

Enligt en initierad källa och tidigare medierapportering har klottraren MORK gäckat polisen med klotter på Lidingö men också på Östermalm. Någon person bakom tagen greps inte efter nyårsnatten.

– Allt klotter som rapporteras in polisanmäls, säger Per Jungstedt.

Att klara upp brotten är upp till polisen.

Grannsamverkan är bra på att hitta klottret

Ser man tillbaka ytterligare ett år, till 2017 är trenden densamma, klottret ökar. Då sanerade staden för runt 450 000 kronor. Då hade man dock en annan entreprenör, vilket innebär att statistiken inte är helt jämförbar.

Per Ljungstedt har inte någon uppfattning om varför anmälningarna om klotter har ökat så kraftigt. Det kan både handla om att det faktiskt klottras mer. Men det kan också handla om att mer klotter anmäls.

Dock poängterar han att man har stor nytta av Grannsamverkan på ön vad gäller att upptäcka och rapportera in klotter.

– Grannsamverkan gör ett digert arbete och rapporter in adekvata anmälningar, säger han.