Trots att det rör sig om ett relativt litet utsläpp har det tagit lång tid att utreda och sanera. Foto: Åsa Sommarström

Kostnad för oljeutsläpp stiger – kostar ”många hundra tusen”

Nu är det helt klarlagt: Oljan som under mer än tre veckor sipprat ut i havet i Vaxholm kommer från Norrbergsskolan. – Det kostar många, många, hundra tusen kronor, säger Lars Lindqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

  • Publicerad 16:19, 3 feb 2020

Prislappen för oljeutsläppet i norra Vaxholmsfjärden stiger. Enligt Lars Lindqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör på SRMH*, rör det sig nu om betydligt mer än 100 000 kronor.

Dessutom är det helt klarlagt att oljan kommer från Norrbergsskolan, som man misstänkte redan från början.

Sanering kostar

–Det kostar många, många hundra tusen kronor: Bland det dyraste är saneringen, säger Lars Lindqvist.

– När man blandar in försäkringsbolag då har man passerat 100 000 lätt, och då räknar jag inte in samhällskostnaderna. Det drar på fort.

Han bedömer att saneringen börjar närma sig sitt slut sedan man konstaterat att oljan verkligen kommer från Norrbergsskolan.

Allt kan inte tas bort

– Misstankarna har bekräftats. De finns olja i berghåligheter under tankrummet. Man sanerar bort all förorenad mark och ner mot vattnet så bra det går, men allt går inte att få bort.

Det finns också planer på att skölja med vatten genom sprickorna i berget för att få bort så mycket av oljan som möjligt, berättar han.

Oljeutsläpp kommer från skolan – sanering ännu inte avslutad

Utsläppet i havet vid Norrberget upptäcktes 7 januari. En första bedömning var då att saneringen skulle vara över på två dagar. Nu har det snart gått en månad.