Bilden är ett kollage. Foto: Johannes Liljeson/Mostphotos

Kossor kan ge svampexplosion i Sätraskogen

Sätraskogens naturreservet ser ut att få betande kor i sommar. Förutom att det är mysigt är kor i skogen också viktigt för den biologiska mångfalden, menar biologen Urban Emanuelsson.

  • Publicerad 09:00, 15 feb 2020

Ett medborgarförslag om att låta kor flytta in i Sätraskogens naturreservat ska klubbas på nästa nämndmöte den 27 februari.

Förslaget, som har ett brett politiskt stöd, innebär att en handfull betesdjur kommer att kunna göra sitt sommarbete i skogen vid Sätrastrandsbadet. Johan Kling (C) är ordförande i stadsdelsnämnden:

– Sätra och Bredäng var en jordbruksbygd fram till 60-talet då byggandet av stadsdelen drog igång. Det är jättekul att få tillbaka det, och dessutom får vi en naturlig slybekämpning. Så nu kan stadsdelens personal ta paus från att röja sly och ägna sig åt att sköta parkerna istället.

Men förutom att det är en gammal tradition som doftar Elsa Beskow, är det också viktigt för den biologiska mångfalden.

Mer kantareller

Urban Emanuelsson är professor på Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet:

– Det fördes en kampanj på 40-talet från skogsbolagen att skog och bete inte hörde ihop. Det ledde till en stor förlust av biologisk mångfald. Vi förstod inte hur mycket insekter, fåglar och svampar som funnits i ett sådant här landskap och som försvunnit. Sätter vi tillbaka kor så blir det bättre bevarat. Och kanske lever upp igen.

Och kanske viktigast av allt för svampälskare i stadsdelen:

– Kantareller är beroende av kor på skogen, många kantarellställen uppkom när vi hade skogsbete. Det blir inte så mycket NYA ställen om det inte finns kor. De håller marken i skick.

Men att skogen skulle behöva räddas från hungriga kossor tror inte Urban Emanuelsson:

– Om man har väldigt många kor, på en väldigt liten yta, så kan det bli skogsskador. Men med ett måttligt antal kor finns inga sådana risker.