Det här huset rivs för ett nytt bostadshus med samma höjd som husen bredvid. Foto: Mitt i Stockholm

Korvfabriken rivs för nya lägenheter

På Karlbergsvägen ligger en gammal korvfabrik där det i dag finns skola och kontor. Nu vill ägaren riva huset och bygga lägenheter för barnfamiljer.

  • Publicerad 11:23, 8 jun 2016

Kvarteret Kadetten ligger mittemot Birkagården och här finns ett hus som byggdes 1960 för Norrmalms Livsmedel och deras charkuteritillverkning.

På 80-talet gjordes fastigheten om till kontor och i dag finns bland annat Jensens grundskola och vuxenutbildning här.

Den förra ägaren ville bygga om den för bostäder och uppföra ett nytt gårdshus. Men SPG vill i stället riva den gamla korvfabriken med argumentet att den tekniskt och planmässigt inte är lämplig att byggas om.

I stället vill de bygga ett helt nytt hus på åtta våningar med lokaler för butiker eller kontor i bottenplanet. Ett hus som får två flyglar in mot gården, som ska sänkas och hamna mer i nivå med gårdarna intill.

Avsikten har alltid varit att riva sedan vi tog över den.

Nu återstår att se hur lång tid det tar innan ett bostadshys kan byggas på tomten.

Hur många bostäder blir det?

– Vi ser på 100 lägenheter, det ska bli 7 000 kvm bostäder och ca 2000 uthyrbar area i bottenplanet.

SPG äger också hyreshus ute i landet. Men i innerstan är något annat än bostadsrätter inte aktuellt.

–Om man köper mark utanför stan finns andra möjligheter att bygga hyresrätter. Men mark i innerstan kostar för mycket. Då blir det inte ekonomiskt möjligt att bygga hyresrätter, säger Carl Zetterqvist.

Om stadsbyggnadsnämnden i nästa vecka säger ja till förslaget och ingen överklagar kan detaljplanen antas om ett år. Men några osäkra faktorer finns ändå om när det blir byggstart.

– Det är beroende på hur detaljplaneprocessen går. Och eftersom vi har hyresgäster med kontrakt som löper på kan vi inte bara börja riva. Vi måste först evakuera varje hyresgäst och erbjuda ersättningslokaler. Där pågår förhandlingar.

Att få till en ny detaljplan har tagit ovanligt lång tid. Staden ligger efter.

– Vi har inte ens fått komma igång med ett start-PM så att processen kan börja.

Stadsmuseet tycker att det är synd att riva ett gulklassat hus (den lägsta skyddsklassningen) men inte tillräckligt synd för att säga nej.

Fakta

På Karlbergsvägen 77 fanns mellan 1971 och 1988 en korvfabrik. Därefter har fastigheten varit kontorsbyggnad. Den har sedan 2007 ägts av amerikanska Carlyle, Kjell Ericsson & Partner Fastighetsförmedling och nu fastighetsinvesteringsbolaget SPG. SPG vill bygga uppåt 100 yteffektiva lägenheter i huset. Bostäderna får, om detaljplanen går igenom, balkonger mot gården. Målgruppen är unga par och barnfamiljer.

Visa merVisa mindre