Byggstök. Invånarna runt Trollesundsvägen får räkna med att leva i byggkaos närmsta åren. Foto: Pia Bispo

Kortvarig glädje för buss i Bandhagen

Efter 8 månaders avstängning – och flera förseningar – var det tänkt att buss 173 skulle trafikera Bandhagen igen. Men lyckan blev kortvarig för resenärerna mot Skarpnäck. Bussen stannar bara i Bandhagen för de som reser mot Skärholmen.

  • Publicerad 15:39, 2 dec 2021

Just den här gången fanns det inte möjlighet att göra testkörningar, det är möjligt att det hade gått att upptäcka genom det

Den 1 december skulle 173:an återgå i normal trafik. Detta efter åtta månaders avstängning då bussen inte kunnat trafikera Bandhagen sedan slutet av mars på grund av ett omfattande vägarbete i området.

Men resenärerna hann knappt börja glädja sig innan nästa problem dök upp.

Det visade sig nämligen, efter att bussen kört en dag, att bussen är för lång att kunna svänga in och ut på Örbyleden på väg mot Skarpnäck. Problemet orsakas av ett av de vägarbeten som pågår just nu, som gör att bussen inte får plats i korsningen.

Detta innebär att buss 173 bara kör normal trafik mot Skärholmen. Resenärerna mot Skarpnäck, däribland skolbarn som åker till Hökarängen dagligen, får fortsätta med en alternativ resväg.

– Vi trodde och hoppades att det skulle vara möjligt att lägga tillbaka trafiken helt igen den 1 december. Men, när bussarna började köra den vanliga linjesträckningen i går blev vi tvungna att konstatera att bussarna på linje 173, mot Skarpnäck, inte får tillräckligt med plats för att kunna svänga höger i korsningen Örbyleden/Skebokvarnsvägen. Det beror på ett vägarbete som begränsar gatuutrymmet, skriver Elin Lindström, informatör på SL, till Mitt i.

Hade ni inte kunnat testköra innan?

– Vi hade personal ute på platsen i måndags, som konstaterade att det såg ut att vara lite trångt men att det kunde gå, och därför var värt att försöka börja trafikera igen. Men framåt kvällen i går kunde vi konstatera att det inte gick. Just den här gången fanns det inte möjlighet att göra testkörningar, det är möjligt att det hade gått att upptäcka genom det, svarar Elin Lindström.

Skjuts fram till årsskiftet

Nu hoppas SL återgå i normal trafik igen vid årsskiftet om vägarbetet tillåter.

Vägarbetet, som orsakat avstängningen, pågår för att förbereda för det stora bostadsbygget som har påbörjats vid Örbyleden och Trollesundsvägen i Bandhagen. SL meddelade första gången att bussarna skulle återgå i normal trafik i juni. Sedan förlängdes avstängningen två gånger för att nu alltså förlängas igen, denna gång enbart för de som reser mot Skarpnäck.

Nu går bussarna till Bandhagen igen

Vägarbete försenat i Bandhagen – igen