Kortare flygtid när helikoptern får ny tankstation

Länets ambulanshelikopter får en ny tankstation på Södersjukhuset. Det innebär att flygtiderna till och från Värmdö blir kortare. Flest patienter i länet hämtas från Värmdös öar och landstinget fortsätter att utreda olika platser i Värmdö för en permanent placering av ambulanshelikoptern.

  • Publicerad 17:20, 10 okt 2018

Nu invigs Södersjukhusets nya tankstation för länets ambulanshelikopter. Det innebär att helikoptern inte längre behöver flyga tillbaka till Mellingeholms flygplats i Norrtälje kommun enbart för att tanka. Det innebär att flygtiderna blir kortare till länets södra delar, som Värmdö till exempel.

– Genom att tanka vid Södersjukhuset jämfört med att åka tillbaka till Norrtälje intjänas omkring 40 minuter i flygtid så den nya tankningsstationen är väldigt viktig för tillgängligheten, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Från och med i somras finns också möjlighet för helikoptern att vänta på nytt uppdrag vid Karolinska Universitetssjukhuset och landstinget planerar för tankningsmöjligheter vid Danderyds sjukhus.

Värmdös öar i topp

Värmdös öar har flest patienter i länet som hämtas av ambulanshelikoptern, och tidigare låg den permanenta basen för helikoptern i Mölnvik, men fick flyttas på grund av säkerhetsskäl.

Sedan september 2017 har landstingets ambulanshelikoptertjänst haft Mellingeholms flygplats i Norrtälje kommun som bas. Baseringen är preliminärt tillfällig.

Landstinget sonderar just nu terrängen kring en permanent placering. Bland annat utreds den tidigare placeringen i Mölnvik i Värmdö kommun men även andra platser inom kommunen och utanför kan bli aktuella.

– Det är dock en process som kan bli relativt långrandig, och kan ta flera år, säger Erik Berglund, pressansvarig vid Stockholms läns landsting.

En extra ambulans

Sedan flytten till Norrtälje har fler patienter hämtas i Österåker och Roslagen sedan tidigare även om flest patienter fortfarande hämtas i Värmdötrakten.

I samband med flytten av ambulanshelikoptertjänsten till Norrtälje förstärkte hälso- och sjukvårdsförvaltningen med två extra ambulanser i länets södra delar, en i Värmdö och en i Nynäshamn. Förvaltningen kan efter detta konstatera att väntetiderna i Nynäshamn har förbättrats medan väntetiderna i Värmdö har blivit något längre.

– Det har varit en ovanligt varm sommar och ett stort tryck på helikoptern ute i skärgården. Att väntetiderna ändå i princip är oförändrade kan ses som positivt. Den nya tankstationen kommer förhoppningsvis att leda till kortare väntetider, säger Erik Berglund.

Fakta

Värmdös öar toppar i hämtningar

Antal uppdrag:

Jan–aug 2017: 1822

Jan–aug 2018: 2180

Topp tre, hämtområden, 2017 (jan-aug):

Värmdö öar: 203

Värmdö: 164

Österåker öar: 136

Topp tre, hämtområden, 2018 (jan-aug):

Värmdö öar: 213

Värmdö: 197

Norrtälje: 177

Källa: Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre