– Jo men det är ju klart att man blir besviken. Jag får väl anta Blåjeans som artistnamn helt enkelt. Eller skaffa utländskt medborgarskap och pröva igen, kommenterar Ebba Nyqvist, 17 år.

Nyligen beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att inte pröva Ebbas önskan att heta ”Blåjeans” som mellannamn.

Blåjeans efter första låten på popgruppen Kents debutalbum från 1995.

”Olämpligt som förnamn”

Redan i höstas sa Skatteverket nej, med motiveringen att Blåjeans ”är olämpligtsom förnamn eftersom det inte är ett ord som förknippas med ett namn” samt att det ”inte är förenligt med svenskt namnskick”.

https://www.mitti.se/nyheter/17-ariga-ebba-far-inte-heta-blajeans/repuao!lKSRE36F8q@z7rq1TQQkYQ/

Ebba överklagade till Förvaltningsrätten som också avslog, och nu har sista instansen – Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt.

Precis som Kammarrätten dessförinnan beviljar domstolen inte ens prövningstillstånd. Enligt domstolen har ärendet varken hanterats fel eller är viktigt för framtida rättstillämpning.

– Kort och gott, det blir inget Blåjeans, konstaterar Ebba.Hon tycker fortfarande inte att hon har fått en förklaring till varför Blåjeans inte är i enlighet med ”svenskt namnskick”.– Framförallt är man ju nyfiken på likabehandlingen, menar hon, och syftar på att det finns många namn som kan framstå som udda, men som ändå godkänns.– Det hela verkar ännu vara ett mysterium.

Jeans och Chinos ok

Blåjeans funkar alltså inte. Däremot visar en titt på nätet att det inte är ovanligt med namn som ger byxassociationer - även om ursprunget kan vara ett annat. Det finns flera personer som heter Jeans i förnamn (inte bara Jean). Dessutom kan man heta Chinos, Pantalon och Hosa. Däremot tycks ingen i landet heta Braxa eller Bralla.Ännu.