Tisdag den 16 november tog upplevelsenämnden i Enköping beslut om ett nytt omklädningsrum, speakertorn samt läktare på Korsängsfältet. Beslutet togs efter en förstudie. Projektet beställs hos tekniska nämnden till en maximal kostnad om 20 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada att det blir av, säger Lasse Hedström, ordförande för ESK:s ungdomsfotbollsklubb.

Hög aktivitet

Korsängsfältet med tillhörande fotbolls- och rugbyplaner samt soft- och baseballplaner har i dag en hög nyttjandegrad för matcher och träning. Det saknas dock möjlighet till omklädning eller toalettbesök i anslutning till planerna. För idrottsplanerna närmast Idrottshuset sker omklädning i deras lokaler om det finns plats. Redan i dag är beläggningen i idrottshusets lokaler stor från den verksamhet som bedrivs i huset. Dessutom är avståndet från den bortre delen av Korsängsfältet till Idrottshuset för långt för att kunna nyttjas på ettändamålsenligt sätt av föreningslivet under matcher och träning.

Långt till toalett

Avsaknaden av toaletter gör att utövare och publik tvingas utföra sina behovrunt planerna. Detta drabbar särskilt barn- och ungdomar.

Lasse Hedström hoppas att det nya omklädningsrummet ska vara klart till säsongen 2023. Situationen för ungdomsfotbollen är nu inte optimal när det gäller omklädningsrum och toaletter.

– Man får springa bort till idrottshuset och hoppas att det är öppet. Bara för att vi har bokat plan är det inte säkert att vi har fått omklädningsrum. Så det är inte jättebra, nej, säger Lasse Hedström.

Rugbyarenans speakertorn brann ned för ett antal år sedan och den tillfälliga lösning som finns på plats motsvarar inte de krav som finns för att verksamheten på platsen ska kunna bedrivas fullt ut. Nu är det alltså beslutat att ett nytt torn ska byggas med en kiosk i botten. Torbjörn "Hästen" Johansson, Enköpings Rugbyklubb, ERK, säger att klubben försökt få ett nytt torn under lång tid.

– Nu har det äntligen kommit fram till det, säger han.

Hoppas på landskamp

En nybyggnation av speakertorn anses vara en direkt förutsättning för fortsatt bedrivande av elitverksamhet i olika former.

– Vi kan få möjlighet att arrangera landskamper. De senaste åren har landskamperna lagts i Norrköping, säger Torbjörn "Hästen" Johansson.