Ulla Hurtig Nielsen (M) lovade föräldrar att Kornvägens förskola blir kvar trots förslag om nedläggning. Foto: Åsa Sommarström

Kornvägens förskola blir kvar – föräldrar jublade när besked gavs

Kornvägens förskola i Stocksund hotades av nedläggning. Men under demonstrationen utanför Djursholms slott under måndagskvällen fick föräldrar, ett för dem glädjande besked av politikerna. Förskolan blir kvar.

  • Publicerad 09:24, 15 okt 2019

Under måndagskvällen demonstrerade över hundra personer i alla åldrar utanför Djursholms slott. Demonstrationen ägde rum för att uppmärksamma politikerna på missnöje efter alla förslag om nedskärningar i kommunen.

Många på plats var barn och föräldrar från Kornvägens förskola. De var där efter att deras förskola föreslogs att läggas ned.

När Ulla Hurtig Nielsen (M), som är ordförande i kommunstyrelsens produktionsutskott, mötte föräldrarna lämnade hon ett lugnande besked. 

Kornvägens förskola blir kvar.

Föräldrarna jublade när beskedet lämnades.

Nu håller vi på att planera fika med tårta för att fira

Karin Skiöld, förälder

– Vi föräldrar är jätteglada att Kornvägen blir kvar. Nu håller vi på att planera fika med tårta för att fira, säger Karin Skiöld.

Men det finns fortfarande saker som oroar föräldragruppen. De vill att kommunen åtminstone kan garantera att förskolebarn garanteras en plats i sin egen kommundel. Det är inte beslutat än.

– Det känns inte ok att kommunen skär på barn och unga när de har expanderat så hårt, säger Karin Skiöld.

Förskolan Kornvägen hotas stänga – föräldrar agerar mot kommunen

Politikerna har lyssnat

Efter förslaget om nedskärningar på skolor och förskolor har politikerna varit runt och lyssnat till föräldrar och personal. Syftet var att samla in alla möjliga synpunkter innan ett beslut fattades.

– Jag håller med om kritiken på att de har funnits olika prognoser över hur många barn som går och kommer att gå på förskolorna. Nu får Kornvägen vara kvar, vi har redan lagt ner två förskolor i Djursholm i år. Vi måste lugna oss lite och se vad som händer framöver till exempel är det ännu inte helt klart med ny förskola på Tranholmen, säger Ulla Hurtig Nielsen.

På Kornvägen finns flera engagerade föräldrar och det är något som Ulla Hurtig Nielsen ser positivt på och gärna vill ta vara på.

– Vi får hitta en möjlighet att marknadsföra förskolan och tillsammans hitta alternativa lösningar för att komma vidare. Det känns som att det finns en möjlighet till det och så hoppas jag att vi inte hamnar i den här situationen igen.

Det är inte första förslaget ni får backa från efter protester, vad beror det på?

– Det här har gått väldigt fort alltihop. Vi har hamnat i en situation som vi aldrig har varit i förr. Men vi lär oss längs resans gång.

Anna Possne, Karin Skiöld och Maria Blom är en del av en aktiv föräldragrupp på Kornvägens förskola. Foto: Jens Kassnert