Kvinnan gick på ett obevakat övergångsställe på Stockholmsvägen när hon blev påkörd Foto: Mostphotos

Körde på kvinna på övergångsställe – döms

Den unga kvinnan var på väg över ett obevakat övergångsställe på Stockholmsvägen när hon blev påkörd. Föraren, en 63-årig man, såg inte kvinnan men tror att kvinnan gick över vägen längre bort från övergångsstället. Domstolen tror inte på det utan lutar sig mot vad ett vittne och kvinnan själv sagt i en dom som nyligen fallit.

  • Publicerad 10:03, 7 dec 2017

Kvinnan var på väg över ett obevakat övergångsställe i höjd med Neglinge torg i Saltsjöbaden i början av mars förra året.

Vid tillfället var det mörkt ute och en gatlykta på platsen var trasig.

Hann inte bromsa

Kvinnan passerade över övergångsställe när en bilist kom. Bilisten, en 63-årig man, hann inte bromsa utan körde på kvinnan.

Kvinnan for enligt domen i väg, ådrog sig brott på näsbenet, fick sår- och stötskador liksom hudavskrapning.

63-åringen har hävdat att kvinnan inte befann sig på övergångsstället utan längre bort från övergångsstället.

Kvinnan säger att hon befann sig på övergångsstället.

Blev vittne

En annan bilist som stod vid en vägkorsning i närheten, en man, har enligt domen sagt att han såg att kvinnan var på väg över övergångsstället.

Nacka tingsrätt tror mer på vittnet och kvinnan än på 63-åringen. Enligt tingsrätten var 63-åringen medveten om att det fanns ett övergångsställe på platsen och därför sänkte farten. Däremot gjorde han ingen inbromsning före övergångsstället. Det talar enligt domstolen ”starkt” för att mannen inte alls sett kvinnan före kollisionsögonblicket.

Krav på försiktighet

Tingsrätten skriver i domen att stora krav på aktsamhet måste ställas på bilförare som närmar sig ett obevakat övergångsställe. De skador kvinnan fick var så pass allvarliga att tingsrätten går helt på åklagarens linje och dömer 63-åringen till vållande av kroppsskada och brott mot trafikförordningen.

63-åringen döms till böter, 12 500 kronor.

Åklagaren, Viktoria Thörnqvist, är nöjd med domen:

– Jag tror jag fått precis som jag pläderat och jag tänker inte överklaga.

Svårt överklaga

63-åringens advokat är Johan Carlsson:

Preliminärt avser klienten inte överklaga. Det krävs prövningstillstånd för att få upp målet i hovrätten.

– Preliminärt avser klienten inte överklaga. Det krävs prövningstillstånd för att få upp målet i hovrätten. Detta mål är en ren bevisfråga där uppgift står mot uppgift om var exakt själva olyckan inträffade. Rena bevisfrågor är svåra att få prövningstillstånd för, säger Johan Carlsson.