Attunda Tingsrätt. En man åtalas för grov vårdslöshet i trafik i Jakobsberg. Foto: Stefan Källstigen

Körde på fel sida vägen – åtalas

En man i 20-årsåldern körde på fel sida av vägen, dubbelt så fort mot tillåten hastighet på motorvägen och stannade inte för rött ljus. Nu åtalas mannen – som dessutom saknar körkort.

  • Publicerad 14:46, 29 jun 2021

Det var förra måndagen, den 21 juni, som mannens våldsamma framfart stoppades av polisen.

Mannen hade då kört "grovt oaktsamt och visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom genom att köra på fel sida av vägen", enligt stämningsansökan.

Han hade dessutom "framfört fordonet i över dubbla tillåtna hastigheten på motorväg och vägar i tättbebyggt område, kört om andra fordon på ett icke trafiksäkert sätt i tättbebyggt område samt kört mot rött ljus utan att visa tendens att sakta in eller stanna."

De misstänkta trafikbrotten inträffade bland annat på Unionsvägen i Jakobsberg. För detta åtalas han nu vid Attunda tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik.

Att mannen dessutom saknar körkort gör att han även åtalas för olovlig körning. Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt, eftersom mannen tidigare dömts för olovlig körning.

I bilen hittades en kniv, vilket gör att han även åtalas för brott mott knivlagen.

Erkänner vårdslöshet i trafik

Mannen vidgår att händelseförloppet har gått till som åklagaren beskriver och erkänner vårdslöshet i trafik, men nekar till att den skulle ha varit grov. Han erkänner även olovlig körning, men nekar till brott mot knivlagen.

Det finns muntlig bevisning i form av förhör med polis, angående körningen och var kniven påträffades, samt ett beslagsprotokoll och foton av beslaget som enligt åklagaren styrker var kniven hittades.

Mannen häktades dagen efter den våldsamma körningen.