Mannen luktade starkt av alkohol och blodprovet bekräftade misstankarna. Foto: Mostphotos

Körde lastbil med 2,98 promille – stoppades i Vällingby

Polisen hade fått larm om en misstänkt rattfylla i Vällingby, och precis när de nådde fram startade chauffören sin lastbil och körde iväg. De fick stopp på ekipaget och tog in föraren för provtagning. Analysresultatet: 2,98 promille.

  • Publicerad 11:55, 9 dec 2019

Det var i januari i år som en lastbil blev stående med punktering på Ångermannagatan i Vällingby. En bärgare kom till platsen, men han noterade snart att föraren, en man i 40-årsåldern, betedde sig konstigt och luktade starkt av alkohol.

Dessutom var lastbilen krockskadad.

Vägrade blåsa

När bärgaren märkte att föraren vägrade ta reson och trots sin berusning tänkte köra iväg med bilen så ringde han 112. Lastbilen hann bara några hundra meter innan en polispatrull fick stopp på den.

Mannen i förarsätet vägrade att blåsa i polisens sållningsinstrument, men polisen tog hans körkort direkt och han fick följa med till stationen där blodprov togs.

Grovt rattfylleri

Den uppmätta promillehalten, 2,98, skulle för en normalkonsument av alkohol innebära stora svårigheter att gå upprätt och oförmåga att uppfatta vad som händer.

Mannen förnekar brott, och uppger det inte var han som körde bilen, men det motsägs av vittnesmål från såväl bärgaren som flera poliser. Han har nu åtalats för grovt rattfylleri.