Det var inte första gången mannen åkte dit för fortkörning. Foto: Mostphotos

Körde i 73 km i timmen för fort – fick indraget körkort

En man från Vallentuna fick sitt körkort indraget efter att han körde 183 kilometer i timmen på 110-väg. Mannen överklagade, bland annat med motiveringen att han tvingats låna ut sin hund. Nu får han avslag.

  • Publicerad 15:10, 24 jul 2019

Det var i maj i år som Vallentunabon körde 73 kilometer i timmen för snabbt på en 110-väg. Han blev stannad av polisen som tog mannens körkort.

Transportstyrelsen ansåg att fortkörningen var så pass allvarlig att de valde att dra in och spärra körkortet i fem månader.

Spenderar arbetsdagarna på vägarna

Mannen tyckte straffet var oproportionerligt och överklagade Transportstyrelsens beslut. Han ville få spärrtiden sänkt eftersom han menade att han har ett särskilt stort behov av körkort, eftersom han kör bil i jobbet. Han arbetar runtom i hela landet och kör flera tusen mil per år i tjänsten.

Den försvårade jobbsituationen har gjort att han börjat må dåligt, vilket arbetsgivaren också intygar.

Inte första fortkörningen

Mannen menar också att privatlivet blivit lidande, bland annat genom att han på grund av Transportstyrelsens beslut tvingats låna ut sin hund.

Men förvaltningsrätten gick på Transportstyrelsens linje. Bland annat pekar de i sin dom på att det inte är första gången mannen kört för fort. Bara ett år tidigare körde han i 56 kilometer i timmen på en 40-väg. Upprepade förseelser är skäl till strängare bedömning skriver de.

Förvaltningsrätten slår därför fast att körkortet ska dras in i fem månader.