Körberg: ”Jag blir odräglig om jag inte jobbar”

Han är en av Sveriges mest folkkära artister och sedan några år tillbaka Södermalmsbo på nytt. Tommy Körberg trivs i stadsdelen men skulle klara sig utan ett par nya trender. – De gjorde en undersökning, 70 procent av alla hipsterskägg saknar personlighet, skojar han.

  • Publicerad 13:54, 8 jun 2016

Andra halvan av 2016 är fullspäckad för Tommy Körberg. Närmast blir det turné med Benny Anderssons orkester och Helene Sjöholm samt 1960-talsnostalgi med Björn Skifs på Skansen.

I höst sätter han och vännen Peter Dalle upp en show på Intiman och så avslutar han året med en julshow tillsammans med Malena Ernman.

– Helst skulle man kanske ligga i en hängmatta på landet, men jag tror att jag skulle bli odräglig om jag inte jobbade. Jag behöver lite styrfart på tillvaron.

Att han samarbetar med personer som han känner väl är inget slump. Efter alla framgångsrika år i branschen är han nu i en position där han kan välja giggen väl och noggrant.

– Jag orkar inte arbeta med några ängsliga ungdomar. Man ska jobba med människor som kan sina grejer.

Den ungdomliga ängsligheten är Tommy Körberg själv av med sedan länge. Vad som är inne och går hem för stunden intresserar honom inte. Det viktiga för honom är kvaliteten – så har det alltid varit enligt honom själv.

Björn Skifs sa en gång: jag läser Fantomen, du läser Kafka. Han ville ha kul och jag var lite mer allvarlig.

Något han däremot inte lyckats bli av med är prestationsångesten.

Hur tar den sig uttryck?

– Då dricker jag för mycket, men jag har fått bättre styr på det till skillnad från förr.

Trots sin långa karriär så tycker Tommy Körberg att det ännu är lika roligt. Även om fokuset har ändrats en aning.

– På 1960-talet var det brudar som lockade. Nu är det att ställa sig på scen som jag längtar efter.

– Men rätt vad det är så kan det ju bli tyst. Fast så länge man har någonting att säga så vet jag att det finns personer som vill lyssna.

Vad har du att säga?

– Livet är inte så enkelt som nykteristerna tror.

Tommy Körberg älskar sitt Stockholm och har bott i alla stadsdelar.

Numera bor han på Danviksklippan och Södermalm ligger honom lite extra varmt om hjärtat. Men han gillar inte riktigt hur stadsdelen har förändrats.

– Där har det verkligen blivit ängsligt. De gjorde en undersökning, 70 procent av alla hipsterskägg saknar personlighet.

Ledig är han nästan aldrig, men om det skulle hända åker han gärna ut till familjens lantställe i Trosa skärgård. Men Tommy Körberg har även en annan fritidssyssla, han samlar nämligen på prydnads-isbjörnar.

– Det började med att jag köpte en lampa i form av en isbjörn i London. Nu har jag runt 150 stycken. Men jag får inte skaffa fler för min fru.

Fakta

Samlar på isbjörnar

Namn: Tommy Körberg.

Ålder: 67 år.

Bor: Danviksklippan, Södermalm.

Familj: Fru Anne-Charlotte, 45 samt barnen Anton 38, Erland 20 och Elvira 7.

Händer 2016: Sommarturné med Benny Anderssons orkester och Helene Sjöholm, 60-talsnostalgi med Björn Skifs på skansen, höstshow på Intiman med Peter Dalle och julshow tillsammans med Malena Ernman.

Hobby: Samlar på prydnads-isbjörnar och har omkring 150 stycken hemma. Men nu har frun Anne-Charlotte satt köpstopp.

Visa merVisa mindre