Nu kritiseras äldreboendet Koppargården av både IVO och Arbetsmiljöverket. Foto: Mitt i

Koppargården får ny kritik

Nu kritiseras äldreboendet Koppargården av både IVO och Arbetsmiljöverket. Detta dels för att en 97-åring fick fel medicin och dog.

  • Publicerad 07:00, 19 jul 2018

Äldreboendet Koppargården har vid flera tillfällen varit i blåsväder. Missförhållandena på boendet började uppmärksammas under 2011, då boendet stod under Caremas regi. Inspektionen för vård och omsorg har kritiserat boendet även efter att stadsdelen tog över driften.

Nu får Koppargården ännu en gång kritik, rapporterar DN. Boendet har blivit kritiserat av både IVO och Arbetsmiljöverket.

IVO riktar kritik mot äldreboendet efter att de gett en 97-åring fel medicin som gjorde att han senare dog. Händelsen inträffade 2016.

Personalen gav honom sömntabletter med morfin i från en kvarglömd dosett i medicinskåpet. Personalen hade inte dubbelkollat mot läkemedelslistan eller kontrollera att personnumret på dosetten överensstämde med patientens.

97-åringen hittades livlös på morgonen och fördes till sjukhus där han sov i två dygn. När mannen vaknade kunde han varken tala eller svälja ordentligt och han dog efter fyra dagar.

Dottern som anmälde händelsen till IVO är kritisk till boendets hantering av mediciner.

– Jag tycker att de skyller ifrån sig. Hur ska den som ger medicinen kunna veta vem som är vem. Det fanns ingen skylt utanför pappas rum så hur kunde de veta vem de gav medicinen till. Det måste handla om deras rutiner, säger hon till DN. 

Under våren har Arbetsmiljöverket också gjort två inspektioner på både Koppargården och äldreförvaltningen i Hässelby-Vällingby.

Där får äldrevården bland annat kritik för att inte ha en plan för riskerna för hot och våld mot personal. Det får också kritik för arbetsbelastningen för chefer som har ansvar för 40 eller fler anställda.

– Arbetsmiljöproblem påverkar nästan alltid patientsäkerheten. Äldreomsorgen i Hässelby-Vällingby har nu fått kommentarer på vad de måste åtgärda för att förbättra arbetsmiljön och undvika risker, säger Karin Lilje Gränge, inspektör på Arbetsmiljöverket till DN.