En juridisk tvist håller på att segla upp mellan kommunens hamnbolag Värmdö hamnar AB och de två som, enligt deras advokat, blivit lovade att köpa mark i Boda.

Det handlar om tre tomter med en yta på totalt 2 000 kvadratmeter som ligger nära vattnet och de tänkta köparna är en privatperson och ett företag som VHAB har tecknat avtal med. På en av tomterna finns även ett fritidshus.

Kommunen: Avtalet gäller inte

I ett brev från deras advokat till kommunen kräver de att avtalet som har skrivits under av såväl dem själva som VHAB gäller och ska fullföljas.

Kommunledningen å sin sida säger att det inte finns något beslut av kommunfullmäktige om att sälja marken och att avtalet därför inte gäller. Dessutom beslutade kommunfullmäktige den 18 maj att säga upp arrendeavtalet i samband med beslutet om att entlediga styrelsen och inte ge dem ansvarsfrihet.

Nu har VHAB tagit hjälp av jurister för att gå igenom alltihop.

Hur kommer ni att gå vidare med det här? 

– Vi planerar att ta upp frågan på ett extra styrelsemöte den 28 juni. Det vi kan konstatera är att avsiktsförklaringen som tecknades om Boda löpte ut i december 2020, så den är inte giltig längre, säger Malin Bellander (M), ny ordförande i Värmdö hamnar AB.

Vad kommer att hända med marken?

– Vi ska följa ägardirektiven i bolaget och göra det som ägarna har ålagt oss, det vill säga generellt ska försäljningar ske med ett öppet förfarande, och till marknadsmässiga priser och villkor. Slutligen ska KF fatta beslut.

Vad kommer att hända med vd Michael Larkner?

– Vi har inget klart besked om det ännu. Ledning och styrning av bolaget kommer att diskuteras på kommande styrelsemöten, så vi får återkomma om det.

De två som skrivit avtal med VHAB, och deras advokat, har avböjt att kommentera saken eftersom det pågår en juridisk diskussion i frågan.

https://www.mitti.se/nyheter/kris-i-varmdo-hamnar-hela-styrelsen-kan-fa-sparken/repvdA!Swjtkv@dA6LHYJw3cBZrDA/

https://www.mitti.se/nyheter/beslutet-klart-varmdo-hamnars-styrelse-fick-sparken/repver!s2Y0bSpxk5cAhsM1SWLpNA/