Bostadsstiftelsen Signalisten jobbar för att få bort olovlig uthyrning. Foto: Most photos

Köp av svartkontrakt kan ge två års fängelse

Regeringen föreslår att det ska bli kriminellt att köpa hyreskontrakt. Svartkontrakt är ett utbrett problem i Solna och övriga Stockholm, vilket Mitt i har rapporterat om. – Genom att kriminalisera det, så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger justitieministern Morgan Johansson (S) till Ekot.

  • Publicerad 16:25, 4 apr 2019

Problemen med svartkontrakt är utbrett i Solna och övriga Stockholm. Mitt i har berättat om flera kommunala bostadsbolag som avslöjat hundratals svartkontrakt i länet. Det finns också en ny trend att svartkontrakten ökar i Stockholms förorter – och inte bara i attraktiva innerstan.

De här personerna är ofta kopplade till organiserade nätverk och är mer aggressiva gentemot personerna som köper kontrakt.

Med i januariöverenskommelsen

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna var en av punkterna att föreslå hårdare åtgärder mot den svarta hyresmarknaden. Nu går regeringen vidare och lägger fram ett förslag om att det ska bli olagligt att köpa svarta hyreskontrakt.

Fängelse två år

Straffen ska bli kännbara: Upp till två års fängelse för den som ertappas med att ha köpt ett svartkontrakt. Straffen för de som säljer ska bli ännu högre.

– Vi vet ju att det pågår en sådan här försäljning på en del håll, eller handel med kontrakt, som man egentligen inte har rätt att göra. Genom att kriminalisera det, så kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger Morgan Johansson till Ekot.

Lagrådet håller inte med

Enligt Ekot håller inte lagrådet med regeringen om att en kriminalisering av köp är effektivt. Men Morgan Johansson säger att regeringen gör en annan bedömning.

– Jag tror att det kommer att ha en stor förebyggande effekt om de som håller på med det här får klart för sig att man faktiskt kan dömas till ansvar.

Hyra ut med oskälig hyra

Att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd och till en oskälig hyra ska också bli brottsligt. Här pratas det däremot bara om böter.

13 års kötid

I Solna är det 13 års kötid för en hyresrätt. Samtidigt finns hyresgäster som sitter kvar på kontrakt trots att de flyttat eller hyr ut sina lägenheter utan lov. Enligt bostadsstiftelsen Signalisten är arbetet mot olovlig andrahandsuthyrning högt prioriterat.

– Det bromsar ju upp hyresmarknaden och kan hindra någon som köat i många år att få en bostad. Så det är en jätteviktig fråga, har Åsa Hart, kommunikationschef på Signalisten tidigare sagt till Mitt i.