Kontroversiellt klotter i stans minsta gränd

Mårten Trotzigs gränd är ständigt täckt av klotter. Trots år av klagomål görs inget. Men vem bär egentligen ansvaret för att åtgärda problemet?

  • Publicerad 08:40, 9 aug 2019

Gränden som går mellan Prästgatan och Västerlånggatan är ett populärt turistmål eftersom den är Stockholms minsta med sin bredd på 90 centimeter. I och med att gränden står omnämnd i de flesta guideböcker är det svårt att passera den utan att stöta på en mängd fotandes turister. Men den är nästan lika känd för att ständigt vara prydd av klotter.

Bara i år har Trafikkontoret hittills fått in 26 anmälningar om klotter i Mårten Trotzigs gränd. I Stockholm ska sanering av klotter ske inom 24 timmar. Är det dessutom stötande så ska det tas bort direkt. Men rör det sig om en privat fastighet är det fastighetsägarens egna ansvar att avlägsna klottret. Alla anmälningar om klotter som kommer in till trafikkontoret som berör privata fastigheter skickas därmed vidare till den berörda fastighetsägaren.

Nu ska klotter bort – inom 48 timmar

Klotter är ett stort problem i Gamla stan och det är också ett område med många privatägda fastigheter. Fastigheten på ena sidan gränden med adress 1-3 ägs av bostadsrättsföreningen Trivia 1.

– Det är en tragik. Vi har lagt en kvarts miljon på att sanera väggarna, men så tar det bara några veckor och sen är det tillbaka igen. Vi är sju stycken bostadsrättsinnehavare och vi mäktar inte med det, säger ordförande för Trivia 1 Ola Lidfeldt.

Föreningen har polisanmält klottret utan någon framgång.

– Vi har 50 kilo polisanmälningar, men de lägger ner. Det skapar en uppgivenhet, säger Ola Lidfeldt.

Han tror att läget är en anledning till att många klottrar just där.

– De vill ju synas och då är det extra mycket motivation att klottra i den här gränden eftersom det är så mycket folk där. Det har blivit en offergränd, säger Ola Lidfeldt.

Ny rapport: Klottret ökar runt öppna väggen

De många försöken att hålla klottret i schack har också gjort att husets fasad påverkats.

– Det är ju hus från medeltiden med en väldigt känslig puts. Vår puts har förstörts av alla hanteringar med högtryckssprutor.

Föreningen förstår att privata fastigheter inte kan prioriteras, men tycker samtidigt att platsens status som turistattraktion borde räcka för att de ska åtgärda problemet.

– Det är ju inte bara en fastighetsägare utan ett offentligt rum som blivit utsatt, säger Ola Lidfeldt.

BRF vill stoppa klotter – med graffiti

Stadsholmen som är stadens fastighetsbolag och förvaltar många fastigheter i just Gamla stan fick förra året i uppdrag att se över hur staden kan samordna klottersaneringen med privata fastighetsägare i Stockholm.

– Vi är inne mitt i en process där vi ska komma till rätta på det här vilket jag ser positivt på, säger Ola Lidfeldt.

Även om staden skulle ta privata fastighetsägares kostnader är det inte förenligt med kommunallagen eftersom man då gynnar enskilda individer eller näringsidkare, exakt vilka som skulle prioriteras skulle då också bli svårt att avgöra.

– Klotter ska tas bort, det ska inte vara i staden. Jag förstår att det är problematiskt för privata fastighetsägare. Uppdraget finns och man håller på att titta på hur man ska lösa det, det vore smidigast att kunna lösa det gemensamt, säger borgarråd Daniel Helldén (MP).

Gränden i Gamla stan är kantad av klotter. Foto: Eva Tonström