Foto: Jannie Flodman

Kontroversiella YB Södermalm släpper bok

76 000 tweets och 150 000 följare. När polisen Viktor Adolphson drog igång twitterkontot om polisens vardag på Södermalm hade han inte en aning om vilket genomslag det skulle få. Sju år senare bokdebuterar nu den lika hatade som älskade twittraren.

  • Publicerad 12:28, 13 mar 2019

Det är en betydligt mer ödmjuk polis än väntat som möter upp på polisstationen vid Torkel Knutssonsgatan. Viktor Adolphson, som drivit twitterkontot YB Södermalm sedan 2012, har en betydligt vassare framtoning i sociala medier än IRL.

– Klart det är lite nervöst nu. Min största farhåga är väl om folk överhuvudtaget är intresserade. Men det visar sig.

Det var förra våren som han kontaktades av författaren Hans Olov Öberg med förslaget om att förvandla twitterkontot till en bok. Själv var han “försiktigt positiv men skeptisk” till en början.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tweetsen sammanställdes och sorterades i teman som humor, mediestormar och missförstånd. Till varje tema har Viktor skrivit en resonerande text. Men att skriva bok var knappast hans avsikt när kontot drogs igång, då tillsammans med polisen Johan Säfström som var med fram tills för ett drygt år sedan.

– Vi tyckte att polisen var dåliga på att kommentera skeenden själva, man lät medier tala om hur saker låg till. Jag ville nyansera bilden och ge vår syn utifrån arbetet på gatan. Allt från möten med missbrukare till mindre vardagsbrott och dråpligheter, men även lyfta fram positiva exempel som när medborgare ryckt ut och hjälpt till.

Har pudlat ett par gånger

Kontot har inte varit helt okontroversiellt och visst finns det händelser Viktor själv ångrar. 2016 blossade en het debatt upp, efter att YB Södermalm twittrat en bild med titeln “Kränkthetsrapport”. På bilden syntes en blankett, där man skulle kryssa i orsaker till kränkningen. Bland alternativen fanns bland annat “jag är en grinolle”, “jag vill ha tutte” och “ingen gillade mina selfies idag”. En tweet som sedermera togs ned.

– Visst har vi blivit tagna i örat ett par gånger. Det blev fel och vi borde ha uttryckt oss annorlunda, det var menat med humor, men självklart förstår jag att det landar fel hos de som blir utsatta för allvarliga brott, säger han och fortsätter:

– Styrkan och svagheten med kontot är den personliga tonen, för att det ska vara intressant krävs personlig klang och inte bara fakta-rapande. Visst ångrar jag att jag låtit mig provoceras ibland, det är ett forum där allt går snabbt och man lätt rycks med. Men jag har blivit mer noga när det kommer till känsliga ämnen och understryker när något är min personliga åsikt.

Lösnaglarna lossnade – ringde 112

Viktor själv säger att den vanligaste kritiken han stöter på är “ska polisen verkligen lägga tid på att twittra?”. Men även om en del av arbetstiden faktiskt ägnas åt att sköta sociala medier, säger han att 90 procent av twittrandet sker på fritiden.

– Myndigheten anser att det är värt att ha en stark informationskanal som skildrar vårt arbete. Men jag har svårt att lägga ifrån mig det när jag går hem, har man tagit fan i båten får man ro den i land också.

Medan andra myndigheter blir allt mer noggranna med att låta presskommunikatörer stå för dialogen med medborgarna, menar Viktor att fler yrkeskårer borde inspireras av Södermalmspolisens modell. Om människor inom socialtjänsten eller vården beskrev sin vardag "från golvet" skulle förståelsen för deras arbete och svårigheter öka, tror han.

Så många har skjutits med elpistol på Söder

Inom den egna kåren har han främst fått positiva tillrop inför boksläppet.

– Det kommer förstås med smärre pikar och tacklingar, men det är man van vid som polis. Det är ju det jag sysslar med själv, säger han och skrattar.

Viktor Adolphson

Ålder: 44

Gör: Arbetar som områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm, och som yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm. Driver twitterkontot @YB_Sodermalm

Bor: Huddinge

Favvo-tweet: Mars 2014: "Upprörda röster från lägenhet oroade grannar, ringde efter polis. Det var tre filosofistudenter som grälade om Platons betydelse".

Bästa med Södermalm: "En härlig och charmig smältdegel av olika udda och intressanta människor. Det händer mycket här, det är ett omväxlande område att arbeta i".

Visa merVisa mindre

140 tecken ur verkligheten...

...är skriven tillsammans med författaren Hans Olov Öberg och ges ut av Southside Stories.

..släpps 4 april och har releasefest 11 april på Bysis bokhandel.