Elit. Kelly Murray från Kanada spelar i Sveriges högsta hockeyliga för SDE Hockey. Foto: Mikael Andersson

"Kontrollera din kropp och din attityd"

Hockeyspelare Kelly Murray berättar om sin resa från Medicine Hat i Kanada till att spela på elitnivå för SDE Hockey – och ger sina råd till unga atleter.

  • Publicerad 09:00, 14 nov 2020

Kelly Murray. Foto: Mikael Andersson

"Jag var åtta år gammal när jag visste att jag ville spela hockey. Året var 2002 och på TV visades de olympiska spelen i hockey. Min pappas kusin hade fått mig och mina tre systrar att få upp ögonen för sporten. Kanada spelade mot USA i finalen och efter att Kanda vann minns jag hur jag vände mig mot min pappa och sa att jag ville spela hockey.

Det var en häftig upplevelse.

Jag och mina tre systrar, vi är ungefär jämngamla, började spela samtidigt. Min pappa kunde ta med oss redan halv sex på morgonen, innan skolan, för att träna och spela bara vi fyra systrar. Både min mamma och pappa stöttade oss väldigt mycket, vilket har varit väldigt viktigt. Senare när jag var 13 flyttade jag hemifrån för hockeyn, precis som mina systrar, och har både spelat i USA och Kanada.

Sedan dess har jag satsat på hockeyn.

För två år sedan, efter att jag avslutat mina studier i USA och spelat för Calgary Inferno i Kanada, kom jag i kontakt med en coach här i Danderyd. Nu har jag spelat två år för SDE i Danderyd. Vi är ett starkt lag, med bra lagledare och utvecklas, vilket är viktigt för mig.

Back. Kellys uppgift som back är att göra motståndarnas uppgift på SDE:s planhalva så jobbigt som möjligt. Foto: Mikael Andersson

Min uppgift som back på planen är att skydda vårt mål och se till att jag alltid är i en bra position för att hjälpa mina lagkamrater. Att göra det andra lagets jobb så svårt som möjligt – vilket ibland kan resultera i en del blåmärken.

Sverige påminner mycket om Kanada. Vintersporterna är stora, vilket jag antar beror på klimatet till viss del. Man tar hand om sina unga atleter och utvecklar talanger. Så länge unga tjejer får möjlighet att gå sin egen väg, får stöttning med bra mentorer och förebilder, så tar de möjligheten att utvecklas.

En av de bästa sakerna med sporter är att de kan lära oss andra läxor i livet. Motgångar, lära sig att vara en del av ett lag, stötta andra. Det enda du kan kontrollera är din egen kropp och din attityd när du spelar. Till andra unga atleter skulle jag säga, ta hand om din kropp, ta med dig en positiv attityd på planen. Kör på, det är värt det."

Vem är Kelly Murray?

Ålder: 26 år gammal

Från: Medicine Hat i Södra Alberta, Kanada. Bor nu i Täby.

Aktuellt: Spelar back för SDE Hockey och läser master på distans i sportpsykologi.

Andra intressen: Läsa, träna, spendera tid med familj och vänner, djur.

Favorithockeyspelare: Niklas Lindström och Kris Letang.

Ser fram emot? "Att spendera och få uppleva julen i Sverige tillsammans med vänner".

Visa merVisa mindre

Svenska damhockeyligan

SDHL 2020/2021 i mitten av september och pågår fram till den 19 februari.

I nuläget ligger SDE HF precis ovanför strecket på delad plats med AIK. På fredag (13 november) möter de Luleå HF, som leder ligan, på hemmplan i Enebybergs ishall.

Kommande speltillfällen:

14 november: Modo, Enebybergs ishall.

21 november: Göteborg HC, Angered Arena.

Visa merVisa mindre