I oktober flyttar Framtidens hus för 16-19-åringar in i nyrenoverade lokaler på Rinkebystråket, till höger i bild. Foto: Mostphotos

Kontrakt skrivet för Framtidens hus

I oktober är planen att det nya ungdomshänget Framtidens hus ska flytta in på Rinkebystråket. Nu meddelar stadsdelen även att verksamheten "Studier och arbete" blir en del av det hela.

  • Publicerad 16:41, 11 jun 2021

Nu är kontrakten för Rinkeby-Kistas nya satsning på ungdomsverksamheter för unga 16-19 år påskrivna och klara. Verksamheten kommer att hålla till på Rinkebystråket 91–95, med en sammanlagd yta på 372 kvadratmeter.

– Det är mycket bra att nu ha avtalet för lokalerna påskrivet. Framtidens hus har redan inlett sina aktiviteter i tillfälliga lokaler, men det är såklart skönt att vi har säkrat en långsiktig lösning, säger stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M).

Samtidigt meddelar stadsdelen även att "Studier och arbete" från och med den 1 juli blir en del av det hela. Verksamheten har funnits sedan 2018, och erbjudit unga mellan 16-29 år vägledning i studier och jobb. Både tidigare och nya medarbetare kommer finnas på platsen.

Personer som är mellan 20-29 år kommer hädanefter i stället få vända sig till Jobbtorg Unga i Kista för liknande hjälp.

Satsning för att fylla stråket

I lokalen kommer det finnas rum med plats för allt från dans och musikskapande till podproduktion och studier. Dessutom byggs en mindre scen för olika framträdanden och en kaféhörna.

Tidigare ungdomsverksamheten Ungdomens hus i Rinkeby fick stänga förra året, bland annat för att obehöriga kom in i lokalerna. Entrén till Framtidens hus kommer göras extra trygg, med personal som möter deltagarna.

De nya lokalerna ägs och förvaltas av Familjebostäder, och Mitt i har tidigare rapporterat om en riktad satsning från deras sida, för att fylla alla lokaler längs stråket. Att ta in Framtidens hus är en naturlig del i det hela, anser Dennis Wedin (M), ordförande i Familjebostäder samt bostads- och fastighetsborgarråd.

– Vi har jobbat resultatinriktat för att fylla alla lokaler längs stråket och det har verkligen burit frukt. Jag är särskilt glad över att man nu nått en överenskommelse med stadsdelen om att placera Framtidens hus i lokalerna, säger han.

Just nu renoveras lokalerna för fullt, och tanken är att verksamheten ska kunna flytta in i oktober.

Finns på sociala medier

Studier och arbetes tidigare Instagramkonto @studier_arbete avslutas den 30 juni. Du når dem efter det på @framtidenshus.

Är du mellan 20-29 år? Välkommen att i stället vända dig till Jobbtorg Unga i Kista - @jobbtorg.unga.kista som hjälper dig i studie- eller yrkesval i fortsättningen.