Omställning. Bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill att det ska bli lättare att omvandla kontor till bostäder när allt fler människor arbetar på distans. Foto: Fredrik Hjerling

Kontor på Östermalm kan bli bostäder

När fler jobbar hemma blir det överskott på kontorslokaler. Samtidigt är det brist på bostäder på många håll. Nu ska regeringen ge Boverket i uppdrag att utreda en omställning, rapporterar Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 12:12, 11 nov 2020

Allt fler svenskar arbetar hemma eller på distans – inte minst under coronapandemin. Därför ska Boverket få i uppdrag att se över hur man på ett snabbt och smidigt sätt kan omvandla kontor till bostäder, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi har ett oklart läge med pandemin, men väldigt många, även i fastighetsbranschen, tror att det blir permanenta följder, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

Kan fungera bra på Östermalm

Mats Wilhemsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH, tror att modellen fungerar bäst i Stockholms innerstad.

– Det krävs en ganska köpstark grupp för nya hyresrätter, och det är inte säkert att den starka efterfrågan finns i mer perifera lägen. På till exempel Östermalm och i Vasastan kan man nog ganska lätt omvandla många äldre fastigheter som kontoriserades på 1980- och 1990-talen, säger han till SvD.