Robin Sundin har just gjort mål för Hammarby i förra årets hemmapremiär (7–3) mot SAIK. Foto: Pekka Pääkkö

Kontinuitet Bajens vapen i jakten på SM-finalplats

Den sportsliga organisationen i Hammarby bandy är så gott som intakt från i fjol, och även spelartruppen är sig hyfsat lik. – Kontinuitet är en framgångsfaktor, säger klubbens ordförande Jan Henriksson.

  • Publicerad 11:20, 25 okt 2018

Utan is ingen bandy på Zinken. Hammarbys premiär i Elitserien, hemma mot Villa Lidköping på fredag, ställdes in.

Nu inleds jakten på en topplacering, och så småningom en plats i SM-finalen långt bort på andra sidan vintern, i stället på bortais mot Vetlanda den 1 november.

Förra säsongen slutade Hammarby trea i serien och åkte sedan ut i semifinal mot Sandviken efter 2–3 i matcher och 2–3 i den sista avgörande matchen.

”Vi är inte sämre i år”

Målet är att det ska gå minst lika bra i år.

– Villa är oerhört starka på pappret och de är favoriter, men topp fyra är en given – och realistisk – målsättning för oss. Och i slutspel kan allt hända. I fjol var vi nära finalen, vi föll i sudden mot Sandviken. Så vi var tillräckligt bra för att slåss om SM-guldet i fjol, och vi är inte sämre i år, säger Jan Henriksson.

Kompetent ledning finns kvar

Han lyfter fram kontinuiteten, främst på ledarsidan, som en styrka.

– Ja, vi har i princip samma organisation runt laget som i fjol. Och där finns mycket kompetens. Misja Pusjkin är kvar som huvudtränare och Stefan Karlsson som assisterande tränare och sportchef.

Sex spelare har lämnat

På spelarsidan har sex namn lämnat. Ett märkbart tapp är dyre stjärnryssen Alan Dzhusoev som vänt hem till Ryssland. Dessutom försvinner anfallsveteranen Kalle Spjuth som slutar med bandyn och anfallstalangen Hugo Sundberg som går till allsvenska Örebro. Ytterligare en offensiv förlust är Hammarbyfostrade Kasper Milbrud som har gått till Bollnäs.

På mittfältet får Bajen klara sig utan David Brodén som i år spelar för Sandviken. Och på backsidan har Fredrik Rubin bytt grönvitt mot blågult och skrivit på för IK Tellus.

Tre har värvats och en egen produkt lyfts upp

Spelare in är färre. Tre har värvats och en, 20-årige backen Tom Nyström, lyfts upp i A-laget från de egna leden.
Jan Henriksson har stor tilltro till nyförvärven.

– Pontus Blomberg från Vetlanda är en landslagsmässig mittfältare, han är med i de flesta bruttotrupper med landslaget. Han är väldigt etablerad och en bra pådrivare, en stark karaktär.

Ser ”enorm potential” i nye David Thorén

– David Thorén är en 21-årig forward från Sirius. Bra fysik, skridskoåkning och skott. Det finns en enorm potential i den killen, han kan gå långt.

Och så Fredrik ”Larre” Larsson som går omvänd väg mot Fredrik Rubin och ansluter till Hammarby från IK Tellus.

– En erfaren och väldigt allround spelare med rötter i Bollnäs. Han kan gå in och ta en roll i vilken klubb som helst, han kommer att göra stor nytta för oss, säger Jan Henriksson.