Kristian Bergström gör sig redo för kvällens pass. Foto: Klara B Orreteg

”Kontakten med människor är det jag brinner för”

I augusti började Kristian Bergström sin nya tjänst som områdespolis i Järfälla. Han hoppas kunna skapa en relation till medborgarna som är på riktig.

  • Publicerad 06:16, 30 sep 2018

Polisen har jobbat på att få utbildade poliser som lämnat yrket, att komma tillbaka. Kristian Bergström, Järfällas nye områdespolis, är en av dem.

Fram till det att han dyker upp i receptionen på polishuset är det oklart om han hinner ses just idag. Det kan när som helst komma in ett larm som han måste åka på.

Radion på axeln brusar till och någon hälsar kvällspasset välkommen. Områdespoliserna arbetar ett av tre skift och Kristian har just gått på sitt skift som slutar klockan elva på kvällen.

Det var längtan som fick honom att komma tillbaka till polisyrket. Efter några år som lärare på polishögskolan och senare lärare utanför polisen, ville han tillbaka. Vara en del av samhället och värna om demokratin, som han säger.

Lära känna kommunen

Han har tidigare tjänstgjort som polis i Vallentuna och Täby och hade innan augusti ingen egentlig relation till Järfälla. Men det ska det bli ändring på nu.

Som områdespolis vill Kristian främst bygga en relation med medborgarna. Han menar att närhetsprincipen är en av de viktigaste sakerna med yrket.

– Den man känner slår man inte och den man känner har man också lättare för att prata med, säger han.

Det är också anledningen till att han vill jobba lokalt och har sökt sig till rollen som områdespolis.

– Kontakten med människor på torg och gator är det jag brinner för. Det är därför jag är här, säger han.

Lite extra känner han för arbetet med ungdomar.

– Jag gillar att arbeta brottsförebyggande och har tidigare arbetat med ungdomar och trivs verkligen med det.  Där vet jag att vi gör skillnad.

Behov av att prata

Hittills har han bara blivit väl bemött, säger han. Både av kollegor och samhället i stort.

– Det märks att det finns ett stort behov av att prata med polisen. Det är många som kommer fram när vi är ute och tipsar och berättar om saker de sett. Det är ju precis så jag vill att det ska fungera, säger Kristian.

Kollegorna är redo och det är dags att ge sig ut på dagens arbete. Det är brottsförebyggande trygghetsarbete i Jakobsberg som står på schemat.

– Det kan handla om att vi går runt och pratar med människor, eller att vi sätter upp en strategisk trafikkontroll som kan störa brottslig verksamhet, säger han. Sysslolösa är vi i alla fall aldrig.