Kommunen borde tagit bättre hand om konsten menar Junior Lindgren, Sundbybergs stadsmuseum, och Mats Löfström, Sundbybergs Hembygdsförening. Foto: Maria Lilja

Konstverk stod uppställda en vecka – glömdes sedan bort i förråd

1998 stod Stockholm som värd för Europeiska Kulturhuvudstadsåret. I Sundbyberg ställde man bland annat ut stora specialbeställda kopior av några av de mest kända sundbybergsprodukterna på olika platser runt om i kommunen under en vecka. De glömdes sedan bort i ett fuktigt förråd i drygt sex år innan stadsmuseet räddade dem.

  • Publicerad 14:12, 20 aug 2019

Statyer föreställande en liggande makaron, en 4711 parfymflaska, en hissknapp, en Marabou-chokladsoffa och en kabel representerade olika delar av Sundbybergs industrihistoria under Kulturhuvudstadsåret.

Firandet pågick en vecka och sedan plockades kopiorna ner. Och glömdes bort i ett förråd.

Makaronen stals efter bara några dagar. Marabousoffan ville Marabou ha hos sig och de tre övriga glömdes bort i ett utomhusförråd.

Junior Lindgren

– Makaronen stals efter bara några dagar. Marabousoffan ville Marabou ha hos sig och de tre övriga glömdes bort i ett utomhusförråd på Hamngatan. De stod där i ur och skur och möglade och ingen kunde se dem, berättar Junior Lindgren, verksamhetschef och kreativ ledare på Sundbybergs stadsmuseum.

De tre statyerna, Parfymflaskan, Hissen och Kabeln står nu på Stadsmuseets bakgård. Foto: Maria Lilja

Räddades efter sex år

En man på dåvarande gatukontoret ringde museet när det var dags att tömma upplaget 2004. Kopiorna skulle slängas och han undrade om inte museet var intresserade.

– Vi ville rädda det som gick och gatukontoret transporterade över de kopior som fanns kvar till stadsmuseet, säger Junior Lindgren.

De tre statyerna: Kabeln, Hissen och Parfymflaskan står nu på museets innergård.

– Vi har renoverat dem i två vändor. De är gjorda i glasfiber och var inte tänkta för att vara permanenta utan ställas ut tillfälligt. Efter det visste kommunen uppenbarligen inte vad de skulle göra med dem, säger Junior Lindgren.

Oklar historia bakom konstverken

Ansvariga på kultur och fritidsförvaltningen och på kommunens arkiv har under sommaren försökt hitta handlingar som visar vad objekten köptes in för och varför det inte fanns någon plan för dem efter att Kulturhuvudstadsveckan var slut, utan att lyckas.

Jag skulle önska att konstverken kunde installeras permanent på de platser där de hör hemma.

Junior Lindgren

– Det är svårt att veta vem som i dag har äganderätten, i vilket sammanhang de köptes in och vilka samtal som fördes då. Det är även oklart om det handlar om konstverk framtagna av konstnärer i ett konstsammanhang eller om objekt framtagna i annat syfte, till exempel marknadsföringssyfte, säger Janine Seldenthuis, i dag konstansvarig

 på kommunen.

Även kommunens kommunarkivarie har sökt i stadsarkivet utan att finna någon information om skulpturerna. 

Statyer föreställande en liggande makaron, en 4711 parfymflaska, en hissknapp, en Marabou-chokladsoffa och en kabel representerade olika delar av Sundbybergs industrihistoria under Kulturhuvudstadsåret. Foto: Maria Lilja

Junior Lindgren är kritisk till kommunens låga ambition till att ta hand om den offentliga konsten och kulturarvet.

– Jag skulle önska att konstverken kunde installeras permanent på de platser där de hör hemma, som i Ursvik och intill Sieverts kabelverk. Man skulle kunna ordna en glasbur till dem så de klarar sig bättre utomhus, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47