Hamnar på ny plats. Bild på konstverket, eller spaljén, på Hässelby torg innan det flyttades i samband med upprustningen. Foto: Mikael Andersson

Konstverk på Hässelby torg får ny plats

Den fungerade nästan mest som "rökruta" och som uppställningsplats för torghandlarna. Nu ska "gröna ringen" som konstverk flyttas till en plats där det uppskattas mer.

  • Publicerad 10:01, 21 feb 2021

Framför t-baneingången har det inte kommit till sin rätt

Per-Erik Willös konstverk invigdes i slutet av 90-talet med pompa och ståt utanför Hässelby gårds t-baneutgång.

Men även om "gröna ringen", eller Flora II som konstverket egentligen heter, varit ett färgglatt kännetecken för torget i 20 års tid så har det enligt staden mest fungerat som en uppställningsplats för torghandlarna.

Oklart om nya platsen

Nu ska konstverket ställas på en mer lämpad plats. Flytten sker under året, men vart den går är oklart.

– Vi pratar med Stockholm konst och hoppas på någonstans i Hässelby. Men framför t-baneingången har det inte kommit till sin rätt. Det har trängts mellan toaletten och torghandeln, säger Erik Söderberg som är pressansvarig på trafikkontoret.

Ska uppskattas mer

Förhoppningen är att konstverket uppskattas mer på den nya platsen.

– Det är placerat på en säker plats tills det placeras ut, inklusive stenen och stenläggningen innanför spaljén, säger Erik Söderberg.

Konstverket togs bort i augusti i fjol i samband med upprustningen av torget. Konstverket Resenärerna kommer dock inte flyttas från torget.

Konstverket byggde konstnären på sin "Husiestil"

Konstverket av den nu avlidne Hässelbyskulptören Per-Erik Willö invigdes på Hässelby torg inför en stor folksamling 1999.

Det är gjort av granit och bemålat stål. Per-Erik Willö hade i många år arbetat fram mosaikmönstret som han kallade Husiemönstret som Flora II är gjord i.

Den runda stenen i mitten är sittplats och symbol för solen. De gröna skärmväggarna ska ses som åtta fruktträd eller spaljéer med ett rytmiskt mönster i gult, rött och blått mot ett grönt grenverk. Många av hans konstverk bygger på mosaikmönstret han kallar för ”Husiestilen”.

Per-Erik Willö har gjorde bland annat också portalen på Hässelby IP, skulpturen i smidesjärn utanför S:t Tomas kyrka i Vällingby och fontänen i Farsta centrum. Han gick bort 2017.

Källa: "Mitt Hässelby - en del av Stockholms historia" (Henrik Henriksson)

Visa merVisa mindre