Så sent som i oktober var det fortfarande oklart om det skulle bli någon tredje säsong för konstnöspåret vid Vilundaparken.

De skenande elpriserna gjorde att kommunens olika kontor fick i uppdrag att ta fram förslag på sparåtgärder. Då nämndes konstsnöspåret, som kräver snökanoner, som en möjlig sak att dra in på.

Konstsnökanonerna fick jobba hårt under den kalla perioden.

Konstsnökanonerna fick jobba hårt under den kalla perioden.

Idrottsplatsarbetarna/Upplands Väsby kommun

Nu blev det inte så. Strax före jul kunde skidspåren på Vilundaparken öppna, sedan konstsnökanonerna använts under kortare, kalla perioder.

Och enligt Jonas Edholm, enhetschef på idrott och fritid, har det varit full fart i spåren senaste veckorna.

– Det är verkligen jätteroligt att folk hittar hit, men det kan bli ännu fler som hittar hit. Spåren syns ju inte så bra eftersom badhuset skymmer när man kör på Husarvägen.

Många har hittat till konstsnöspåret bakom Vilundaparken.

Många har hittat till konstsnöspåret bakom Vilundaparken.

Idrottsplatsarbetarna/Upplands Väsby kommun

Nytt för i år är att det är fyra parallella skidspår i stället för två på den fyra hundra meter långa slingan på löparbanan.

Och Jonas Edholm uppmanar alla att passa på att åka medan det går.

– Kom hit, låna ett par skidor på Fritidsbanken och åk ett par varv. Det är helt gratis och en bra aktivitet för hela familjen, säger Jonas Edholm.

Tanken är att ha kvar spåren mars ut.

– Men det går aldrig att lämna garantier. Om det blir galet mycket regn och blött i fyra veckor kan det bli svårt. Vi behöver även en kall period för att vi ska kunna köra med pistmaskinen.

Runbyspåret spåras normalt vintertid av Väsby skidklubb, men den senaste tidens blöta vintrar har lett till barmark.

– Tyvärr är det inga skidspår där nu. Så den bästa chansen till lite skidåkning är att komma ner till Vilundavallen. Det är centralt, nära, tryggt och inte minst belyst. Vi har väl även en del Vasaloppsåkare som behöver träna, säger Jonas Edholm och skrattar.