– Vi har fått ställa in tre gånger, men nu blir det fjärde gången gillt. Kulturen har återuppstått! säger Stefan Sjöblom.

Han är med i arbetsgruppen som jobbar ideellt för att göra Konstrondan möjlig, men han är också en av de 42 medverkande konstnärerna.

För att träffa en till av dem behöver man inte traska långt. Närmare bestämt en meter från Stefans dörr på Tellusvägen bor Ulla Carlsson Hedin som är en verklig veteran i sammanhanget.

– Ja, jag missade första året, 2000, men var med 2001 och sedan varje år sedan dess, säger Ulla.

Hon har haft ateljé i Rotebro i 40 år, men blev nyligen av med den och målar därför hemma i ett litet rum i radhuset.

Stefan som är träkonstnär sitter i samma sits, fast ännu trängre. Han har sin verkstad i en liten garderob på cirka fyra kvadratmeter.

Besökarna får titta in

En idé med Konstrondan är att besökarna får titta in i konstnärernas ateljéer och ta del i hur de arbetar.

– Det är roligt när de kommer till ateljén. De klämmer på tuber, känner på penslar och är väldigt nyfikna. Särskilt kul är att många unga brukar dyka upp, säger Ulla.

För just Stefan och Ulla är det dock omöjligt att ta emot på det sättet då deras ateljéer är för små. I stället ska de ta emot sina besökare i Edsvikskyrkan där de har en gemensam utställning.

Alla på Bergendal

Det finns dessutom en utställning på Bergendal, där alla 42 deltagande konstnärer ställer ut ett verk.

– Tanken är att man kan gå dit och kika och kanske hitta några saker man tycker är intressant. Sedan är det bara att åka till de konstnärerna för att få se mer, säger Stefan.

– Många cyklar runt och hinner se många konstnärer. Det pågår ju i två dagar och jag vet att en del tar det som en rejäl cykelrunda, säger Ulla.

Stefan berättar att konstnärerna i arbetsgruppen som håller i arrangemanget har lagt ner cirka 200 timmars ideellt arbete inför årets Konstronda.

– Och så har vi Per Dahlin, han måste nämnas. Han är inte konstnär, men han hjälper oss mycket. Han är en motor i det hela och håller ordning på det mesta. Vi konstnärer kan vara ganska slarviga, säger Ulla.