Konsträddarna ryckte ut igen: ”Fantastiskt”

De har gjort det igen. Bara en timme efter branden i ambassadbyggnaden vid Karlaplan var restvärderäddarna på plats och säkrade värdefull konst. Men för Portugals ambassad ser det värre ut.

  • Publicerad 04:24, 10 apr 2018

Det var onsdagen den 4 april som en brand totalförstörde Portugals ambassadlokaler på Narvavägen. Lågorna spred sig snabbt i byggnaden där även Argentinas och Tunisiens ambassader huserar.

På den exklusiva adressen finns också bostadslägenheter, restauranger och en läkarmottagning.

Byggnaden är högt värderad och har den högsta kulturhistoriska klassificeringen hos Stadsmuseet. Och även innanför väggarna fanns mycket högt värderade föremål, främst konstverk.

Räddade konst i byggnaden

Likt storbranden vid Stureplan i november var Brandskyddsföreningen Stockholm snabbt på plats på Narvavägen. Deras restvärderäddare jobbar parallellt med räddningstjänsten för att rädda det som räddas kan.

Och återigen verkar det ha givit resultat.

 

Vi har kunnat rädda i stort sett allt. Det är fantastiskt.

Anna Bronzoni Catellani, konservator

Genom avfuktning i lokalerna runt lågorna i Portugals ambassad kunde målningar räddas undan från rök- och fuktskador när släckningsarbetet pågick.

– Vi har kunnat rädda i stort sett allt. Det är fantastiskt, säger Anna Bronzoni Catellani, konservator och den som restvärderäddarna använder sig av för att värdera konsten.

Viktiga handlingar borta

Men för lokalerna i Portugals ambassad är läget värre.

– Lokalerna var nyrenoverade och nu är de helt utbrända, säger Nadine Jones Pioud, pressansvarig hos brandskyddsföreningen.

Inte heller några föremål kunde räddas och Anna Bronzoni Catellani utgår ifrån att många värdefulla verk förstörts i lågorna.

– Ambassader brukar vara väldigt utsmyckade, säger hon.

Bild inifrån den brandhärjade byggnaden på Narvavägen. Foto: Privat.

Viktiga handlingar borta

Vid sidan av konsten kan även andra viktiga brev och dokument brunnit upp.

En person som Mitt i pratat med som jobbar på ambassad i Stockholm berättar att det mesta förvaras och arkiveras analogt i pappersform och personen tror att det kan dröja länge innan Portugals ambassad är tillbaka i verksamt skick.

På ambassadens webbplats hänvisas personer till Portugals ambassader i Oslo och Köpenhamn.