Dotter. Dottern Maja Berg Lindelöw ställer ut sina föräldrars konstverk i Församlingens hus. Foto: Privat/Danderyds församling (kollage)

Konstnärsparet Bergs verk ställs ut

Barnboksillustratören till bland annat Emil i Lönneberga, Björn Berg, och textilkonstnären Eva Heglin-Bergs alster ställs ut i Danderyds församling.

  • Publicerad 10:47, 24 maj 2022

Vi marinerades ju verkligen i kultur, musik och konst.

Till slutet av maj ställer Församlingens hus ut en kulturskatt av två kända konstnärer från Danderyd. Paret Eva Gehlin-Berg och Björn Berg från Ekeby i Djursholm.

Dottern Maja Berg Lindelöw är en av arrangörerna bakom utställningen.

– Det känns ovanligt bra för att vi barn har fått möjligheten att samla ihop allt som vår mor gjorde. Det är ganska överraskande hur mycket hon hann med trots att vi var fem barn och när pappa reste så mycket.

Björn Berg, som gick bort 2008, var både tecknare, målare och skulptör. Han är kanske mest känd som illustratör till böcker som Teskedsgumman och Emil i Lönneberga.

Flera av hans verk kan nu ses i Församlingens hus.

– Han var väldigt produktiv och tecknade både för Dagens Nyheter, historiska böcker och allt möjligt under 50 års tid. Det är kul att se det samlat, säger Maja Lindelöw.

Mamma Eva Gehlin-Berg är känd både för sina porträtt och gobelänger. Hon gick bort 2006.

Maja Lindelöw minns hur hon gjorde illustrationer samtidigt som hon var fullt upptagen med att ta hand om barnen hemma.

– Vi hade barnflicka så hon kunde göra skisser när vi var vakna. Sen på kvällarna och nätterna då sydde hon på sina verk. Mamma kunde sitta med sina mönster och så fick småbarnen sitta i en sån hage man hade förr, uppe på ett stort bord, säger hon.

– Det var alltid mycket hemma kring konsten.

Konstnärspar. Konstnärerna Björn Berg och Eva Gehlin-Berg från Ekeby, Djursholm. Foto: Privat

Porträtt. Till och med 29 maj ställs konstverken ut i församlingen. Foto: Danderyds församling

Villa Veum. Sekelskiftesvillan där paret Berg gjorde sina konstverk. Foto: Privat

Hon berättar att de hemma fick höra pappa Björn Berg läsa manusen till Emil-böckerna innan han var klar med illustrationerna.

– Men bilderna fick vi inte se. Båda hade stark disciplin och pappa var alltid uppe i arla morgonstund, låste in sig på sitt rum och arbetade i fred.

Familjen Berg bodde i sekelskiftesvillan Villa Veum i Ekeby, Djursholm. En avbildning av villan i miniatyrformat ställs ut.

Hur var det att växa upp i ett sådant kontsnärshem?

– Hela vår släkt är konstnärer så vi marinerades ju verkligen i kultur, musik och konst. Det skapade mycket möjligheter för oss att skapa också.

– Det hände alltid mycket hemma hos oss. De umgicks ju mycket med andra författare och konstnärer. Det var roligt, rörigt och stökigt på samma gång.

I ungefär två års tid har man planerat för utställningen, som har fått skjutas fram på grund av pandemin.

Till och med den 29 maj ställs konstverken ut.

Har ni fler planer för fler utställningar?

– Ja, vi ställer ut i princip varje år sedan vi tog över allt det här. Vi har ställt ut i Japan, Tyskland, i Lund och många andra ställen.