VISIONÄRER. Camilla Skorup och Kerstin Skeppstedt föreslår att staden gör ett kulturhus av ödehuset vid Smedsuddsbadet. Foto: Per Brandt

Konstnärsduo vill göra ödehuset vid Smedsuddsbadet till ett kreativt centrum

Konsthall, ateljéer, verkstäder och restaurang eller kafé. Konstnärsduon Camilla Skorup och Kerstin Skeppstedt vill få staden att fixa ett kulturhus i ödehuset vid Smedsuddsbadet.

  • Publicerad 09:37, 24 sep 2020

Under flera år har annexet vid Smedsuddsbadet stått öde sedan staden tomställt det för renovering, men sedan fått soppatorsk i pengatanken och upprustningsplanerna lades på is. 

Nu hoppas konstnärsduon Camilla Skorup och Kerstin Skeppstedt få staden att skaka liv i huset och göra om det till ett kulturhus. 

– Vi vill skapa ett konst- och kulturcentrum här, en spännande mötesplats. Det här huset har en så otroligt stor potential och Kungsholmen är en stadsdel i Stockholm som saknar ett kulturcentrum, något som förordas och som ska prioriteras enligt en av stadens egna utredningar, säger Camilla.

Hon har tidigare varit med och drivit flera olika projekt, däribland Kulturlyftet. Kerstin har även en bakgrund som arkitekt där hon bland annat jobbat med renovering av äldre hus.

Nu har de ämnat in ett medborgarförslag om ett kulturhus till stadsdelsnämnden och när vi träffas vid ödehuset målar de upp sitt drömscenario. 

Konsthall, bokningsbart rum för föreningar och restaurang eller kafé på bottenvåningen. Ovanvåningen ska fyllas av olika verkstadsrum. Ett samarbete med förskolor och skolor är också en del av den stora drömmen. 

Nya problem för ödehuset på Kungsholmen

– Det skulle även kunna hållas kurser här utomhus så vi får ut kulturen bland medborgarna. Drömscenariot är att vi delar lokal med olika föreningar och att det ständigt finns pågående kurser, spännande workshops och utställningar, säger Camilla.

– Det har även funnits planer på en skulpturpark här på 60-talet, det skulle även kunna ordnas yoga och meditation. Alla typer av kulturellt utövande välkomnas, konst, performance och även så musik. Man måste tänka stort, säger Kerstin. 

Den stora nöten att knäcka är finansieringen. Enligt tidigare utredningar av staden ligger en renovering av huset på mellan 5-10 miljoner kronor.  

Duon betonar att huset öde ligger i stadens händer och att de måste nappa på förslaget, som även skickats till bland annat kulturförvaltningen, kulturnämnden och fastighetskontoret.

Men de vill gärna vara med i processen om staden fastnar för idén och de har bland annat bildat en ideell-förening för att kunna söka olika ekonomiska stöd för att fortsätta jobba med visionen. 

– Det gäller ju att staden är med och tycker att det är en bra idé så vi kan fortsätta att jobba med projektet. Ekonomin är svår och något vi behöver utreda mer, säger Kerstin. 

– Men det finns olika sätt att lösa det också, vi har pratat om crowdfunding eller sponsorer till exempel. Skulle vi få fortsätta att utveckla det här skulle vi säkert hitta stöd av personer och företag på Kungsholmen, säger Camilla.

Ordföranden svarar

Stadsdelsförvaltningen har inte besvarat medborgarförslaget än. Men stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) gillar förslaget men betonar att det är fastighetskontoret som äger frågan och att de från stadsdelen sida mer kan hjälpa till med rådgivning. Men han ser gärna privata aktörer som finansierar en upprustning, mot långt hyresavtal, om det kan snabba på processen.

– Det är en utmärkt idé, skulle gärna se ett kulturhus där, men vi i stadsdelen har ingen budget för det. Staden centralt behöver oavsett rusta upp huset, det behöver räddas och användas för någon publik verksamhet. En kulturverksamhet har tyvärr kanske svårare att bära kostnader som krävs för att renovera men det vore förstås en dröm, säger han.

Visa merVisa mindre