Skapar så det ryker. Metallbordet som Oscar Andersson tar spjärn mot väger ett och ett halvt ton. Magnus Liljedahl kör vinkelslipen där till höger, medan Anders Hellström fnular på något eget projekt bredvid. Isak Nordell äter nudellunch i bakgrunden. Foto: Sanna Källdén

Konstnärer trängs bort när staden förtätas

Bostadsbristens byggiver bufflar bort konst och kultur. Det är en bister biverkning när Söderort förtätas och utrymmet att banka, slipa och väsnas, blir allt mindre.

  • Publicerad 09:56, 29 jun 2016

– Vad väger en svarv? Ett ton? Ett och ett halvt? Den blir inte lätt att flytta.

Magnus Liljedahl och Anders Hellström spekulerar i vikt medan de visar upp sina ruffiga lokaler. I ett verkstadsrum står ett stort runt metallbord, känt från SVT:s barnproduktion "Mekatronik". Den lär gå loss på x antal ton, den med, skrockar duon, samtidigt som allvaret att behöva packa ihop hela klabbet smyger sig på i deras veckade pannor.

Nej, det lär inte bli en lätt flytt för metallformgivaren Liljedahl och scenografen Hellström och de andra åtta medlemmarna i företagskollektivet Svart. De drygt 400 kvadratmetrarna är proppade med små och jättestora verktyg, motorcyklar, bråte, allsköns material, och allt annat du kan behöva för att verka som kreativ konstnär. Bland annat har de otäcka robotarna i "Labyrint", även det ett barnprogram i SVT, skapats här av Svarts medlemmar.

"Marknadsmässiga hyror"

Den ekonomiska föreningen Svart startades upp 2002 i Hökarängen av ett kompisgäng med rötterna i Konstfack, men sedan 2010 huserar de här på Ljusnevägen i Bagarmossen. Kåken från 1964 har nu köpts av ALM Equity, ett fastighetsbolag med "fokus på bostadsutveckling " som på sikt planerar att bygga lägenheter på platsen. När Svarts nuvarande avtal löper ut vid det kommande årsskiftet har ALM Equity erbjudit ett rivningskontrakt – till en kraftigt höjd hyra.

– Vi har gjort en bedömning av rimliga och marknadsmässiga hyresnivåer för orten och läget och erbjudit nya potentiella hyresgäster de hyrorna vi bedömt marknadsmässiga, kommenterar Hari Bajgoric på ALM Equity.

Gammal konflikt

Magnus Liljedahl och Anders Hellström ser sin egen ångest över flyttkartonger och högre hyra som ännu en länk i den Stockholmskedja som ställer bostäder mot ateljéer och verkstäder. I Årstaberg får 100 konstnärer maka på sig för 900 bostäder, vid Telefonplan ska Svarta huset rivas, och konflikten mellan Konstfack och lättstörda grannar är väldokumenterad.

– Vi la faktiskt bud på huset men förlorade. Det blir allt svårare för konstnärer att hitta lokaler, det gäller hela Sverige. Men vi måste också ha någonstans att vara, säger Anders Hellström.

– Jo jo, men Bagis växer. Så är det ju, resonerar Magnus Liljedahl.

– Men det behövs en blandning i förorten och jag önskar att politikerna skulle se den möjlighet till blandning som sådana verksamheter som våran ger.

Trivs i Bagis

De två berättar att för kreatörer som dem själva är det ett måste att gå ihop för att hitta lokaler. Det skapar samarbeten och blir, givetvis, billigare hyra ju fler man är. De flesta av Svart-folket bor på södersidan, de säger att de trivs bra i Bagis och "vill inte hamna i Norsborg".

Så vart ska de ta sitt pick och pack? I dagsläget är det oklart. Det förs bland annat diskussioner med en hyresvärd på Stångåvägen, om lokaler som idag inhyser hobbyföretaget Gamla Enskede lådcyklar. Konsthantverkaren Robert Mood är den som sköter kontakten för Svart:

– Men de vet ännu inte vilka förändringar som krävs och vad det kommer att kosta. Hyresvärden ska återkomma när de tittat på möjligheterna. Men det tar tid, säger Roger Mood.

"Sliter som djur"

Samtidigt tickar klockan för att hitta en rimlig ersättare till "för bra för att vara sant"-huset på Ljusnevägen.

– Vi har inte råd att vara kvar här på de nya premisserna, med dubbel hyra. Vi kan inte sitta kvar här till ockerpris. Kortsiktigt har vi dock inget val. Vi sliter som djur för att få det att gå ihop och har inte haft tid i att riktig leta, men om ett år från nu räknar med jag att vi hittat nytt. Förhoppningsvis här i Bagis.

LÄS ÄVEN:

Konstfack hotar att flytta från Telefonplan: Konstnärerna vill inte titta in i nytt bostadshus

Konstnärer tar strid för Designens hus

Konstnärer sparkas ut – överklagar 900 bostäder i Årstaberg

INSÄNDARE: Skämmes konstnärer – jag slår första slaget när ert hus ska rivas

Konstnärerna i Årstaberg svarar efter kritiken: "Roger Mogert har fel"

Förslaget: bygg höghus i Bagis centrum

Klubbat och klart: nu slopas flera bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck

Politikerna: "Bygg ytterligare 2 000 bostäder i Bagis och Skarpnäck"

Lokalen på Ljusnevägen i Bagarmossen ska rivas. Bostadsbolaget ALM Equity vill bygga bostäder på platsen. Foto: Sanna Källdén