Konstnärerna Marc Ljungström, Ida-Maria Holmqvist och Emil Vilhelmsson handleder sommarjobbarna i konstnärliga tekniker och processer. Foto: Upplands-Bro kommun

Konstnärer och unga Brobor jobbar sida vid sida

Under juni och juli så har 34 ungdomar från Bro sommarjobbat som konstnärer. Nu kan alla se resultatet av deras arbetet runt om i Bro.

  • Publicerad 17:09, 30 jun 2022

Mitt i har i flera artiklar berättar om konstfestivalen Wallstreet som just nu pågår i Bro. En viktig del av festivalen är samspelet mellan etablerade konstnärer och lokala ungdomar.

34 unga jobbar med konst

Det här är något som har realiserats med besked i och med att 34 av kommunens sommarjobbare har haft rollen som konstnär i Bro den senaste tiden.

Verket "Coloring billboards" har Mitt i tidigare berättat om. Detta fortsätter att skifta form under sommaren, här med de unga konstnärernas prägel. Foto: Upplands-Bro kommun

Där konditori Mazarin tidigare huserade har Street Art Academy flyttat in. Här ifrån utgår konstnärerna och de ungdomar som man handleder i allehanda konstnärliga uttryck, färg och form.

"Det är jätteroligt"

– Det är jätteroligt att arbeta tillsammans med ungdomarna. Jag upplever att de tar uppdragen på allvar. Ungdomarna är duktiga på att samarbeta och tillsammans driver de kreativa processer som sätter färg på deras egen hemort, säger Marc Ljungström, handledande konstnärer.

Arbete med muralmåleri pågår vid Eons gamla värmeverk i Bro centrum. Foto: Upplands-Bro kommun

Offentlig konst i fokus

Fokuset ligger på offentlig konst och det är där kring som ungdomarna handleds och får olika uppdrag att genomföra.

– Jag förväntade mig inte att få sommarjobb som konstnär men nu är jag jättenöjd med jobbet. Vi har en bra sammanhållning i gruppen och får mycket gjort. Det är roligt att kunna bidra med färg till Bro eftersom det var en ganska tråkig miljö här innan, säger sommarjobbaren och Bro-bon Amelia.

Det här gör ungdomarna

Arbetet koncentreras bland annat till gamla värmecentralen intill Bro centrum. Här skapas flera muralmålningar. Därutöver tillkommer både utsmyckning av gator och gångtunnlar.

Ungdomarnas konstskola pågår 20 juni - 8 juli, konsten finns därefter att uppleva hela sommaren.

Polisen publicerar ny bild på avliden kvinna – vädjar om tips

"Allmänheten uppmanas fortfarande att höra av sig" Den kvinna som hittades avliden i Kungsängen i slutet av juni i år har fortfarande inte identifierats. Polisen vänder sig därför på nytt till allmänheten, den här gången med en ny bild på kvinnan.måndag 8/8 11:32