Kreativ plats. Dina Isæus-Berlin har haft ateljé i Beckershuset i Lövholmen. Hon är en av många konstnärer som är oroliga för områdets framtid. Foto: Maja Brand & Harry Daggfeldt

Konstnärer manifesterar för att rädda ateljéer

Konstnärer i Lövholmen mobiliserar för att rädda ateljéer i industriområdet där runt 1500 nya bostäder planeras. Nu ställer de ut i Färgfabriken.

  • Publicerad 11:40, 20 aug 2020

Med den gemensamma utställningen “Manifestation Lövholmen” vill ett 60-tal konstnärer visa sina verk och samtidigt belysa hur viktigt området är för kreativa yrken. I dag finns här fler än 300 kulturarbetare som kan förlora sina arbetsplatser när det gamla industriområdet omvandlas och nya bostäder byggs mellan Liljeholmen och vattnet.

En av dem som medverkar är konstnären Dina Isæus-Berlin som har haft en ateljé i Lövholmen i tre år.

– Lövholmen betyder otroligt mycket för mig. Billiga ateljéer är jätteovanliga och försvinner nu i rasande takt. Finns det inga såna platser kvar i stan finns det inga arbetsplatser för konstnärer och därmed inga förutsättningar för ett levande konstliv, säger Dina Isæus-Berlin.

Vill skapa opinion

Hon hoppas att utställningen, som bland annat innehåller film, måleri, illustration och dans, ska få stockholmarna att förstå hur mycket kultur som skapas i Lövholmen och att det i sin tur ska få fart på en opinion för att bevara området.

– Jag hoppas att det leder till att man planerar med eftertanke och inte bara låter ekonomiska intressen vara det som styr allt. För att staden ska vara levande måste det finnas lufthål och olika typer av byggnader och verksamheter, inte bara Espresso house överallt. Det måste finnas potential för kultur, säger Dina Isæus-Berlin.

Hon har hyrt ateljé av föreningen Färgkontoret som ligger i det så kallade Beckershuset som ägs av Skanska. Det ska bevaras men det är upp till fastighetsägaren att välja sin hyresgäst, uppger staden. Tidigare har det diskuterats om huset ska bli en ny högstadieskola, men staden tittar nu också på om det går att fixa fram skolplatser på annat håll.

Fler industrikåkar i Lövholmen kan räddas

Samråd nästa år

Även Färgfabriken ska bevaras och dess konstnärlige ledare Joachim Granit hoppas att det industriella arvet och kreativiteten tas tillvara när Lövholmen utvecklas.

– Stockholm behöver en unik miljö där kulturen lever i symbios med ett industriellt arv, den omgivande staden och sina framtida invånare, säger han.

I slutet av 2021 räknar staden med att det blir samråd om Lövholmen.

Manifestation Lövholmen

Vad: Ett 60-tal konstnärer och kulturutövare som arbetar i Lövholmen ställer ut valda verk.

Var: Färgfabriken

När: 20-30 augusti. Öppet torsdag-söndag, klockan 11-16.

Visa merVisa mindre